Cercetătorii chinezi au început experimente de reproducere pe 12.000 de seminţe care au fost crescute în spaţiu timp de şase luni, în interiorul vehiculului Shenzhou-13 cu echipaj uman.

Seminţele, inclusiv de lucernă, ovăz şi ciuperci, au fost selectate anul trecut de mai multe instituţii de cercetare. Ele au fost aduse înapoi pe Pământ de Shenzhou-13 în aprilie, scrie Agerpres.

Creşterea în spaţiu implică procesul de expunere a seminţelor la radiaţii cosmice şi microgravitaţie în timpul unei misiuni de zbor spaţial. Seminţele, care suferă astfel mutaţii genetice, sunt apoi trimise înapoi pe Pământ pentru a genera noi specii.

Experimentele de reproducere în spaţiu au fost efectuate în toate misiunile de zbor în timpul fazei de verificare a tehnologiei esenţiale din cadrul proiectului staţiei spaţiale a Chinei. Mii de seminţe şi microorganisme de la 88 de organizaţii au fost transportate în spaţiu şi aduse înapoi pe Pământ de către Shenzhou-12 şi Shenzhou-13.

Retail jobs

FOTO: Chinese Lunar Exploration Program

Cum vor fi folosite semințele din spațiu pe Pământ

Cercetătorii de la M-Grass, o companie de tehnologie din Regiunea Autonomă Mongolia Interioară din nordul Chinei, au efectuat experimente pe şase tulpini de iarbă la bordul Shenzhou-13. Este pentru a doua oară când compania trimite seminţe în spaţiu, după aducerea înapoi a speciilor de iarbă cu mutaţii odată cu sonda selenară Chang'e-5, în 2020.

După selecţia şi plantarea ulterioară, soiurile de seminţe superioare vor fi folosite pentru refacerea ecologică şi amenajarea peisajului urban, a declarat Liu Siyang, cercetător-şef în cadrul companiei.

La 16 octombrie 2021, misiunea Shenzhou-13 a trimis trei astronauţi chinezi - denumiţi taikonauţi - către modulul central al staţiei spaţiale chineze în cadrul unei misiuni de şase luni - cea mai îndelungată din programul spaţial cu echipaj uman al ţării.

Citeste si:
Un oficial american cere ca Google și Apple să elimine aplicația...
Un oficial american cere ca...

Sursa foto: Chinese Lunar Exploration Program

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri