27 Iunie 2022

Ucraina ar putea primi de la americani rachete NASAMS, care au fost propuse și României



Statele Unite ale Americii intenţionează să furnizeze Ucrainei un sistem sofisticat de rachete sol-aer cu "rază medie şi lungă" de acţiune, a declarat luni o sursă apropiată de dosar, potrivit Agerpres.

"Este posibil ca SUA să anunţe în această săptămână achiziţionarea pentru Ucraina a unui sistem NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile System), a declarat această sursă.

Sistemul de rachete sol-aer NASAMS, considerat foarte performant, este fabricat de compania americană Raytheon şi de grupul norvegian Kongsberg. Sistemul NASAMS a fost propus anul trecut de Raytheon și României.

Sursa citată a precizat că Washingtonul ar urma să facă publică livrarea către forţele ucrainene a altor echipamente, în special muniţii pentru artilerie şi radare.

Statele Unite încearcă să aducă forțele ucrainene la nivelul celor rusești

SUA şi-au modificat în ultimele săptămâni livrările de armament către Ucraina pentru a ţine cont de faptul că războiul este acum concentrat în estul ţării şi este mai static, astfel încât artileria joacă un rol predominant.

Washingtonul a început să livreze de asemenea ucrainenilor sisteme mobile de lansatoare de rachete Himars - High Mobility Artillery Rocket System - cu o rază de acţiune de 80 km.

Citește și: Rusia ar putea fabrica 50 de rachete nucleare hipersonice anul acesta. Șeful Statului Major american: ”Nu ai cum să te aperi”

Ucraina le cere aliaţilor său să îi asigure "paritate a puterii de foc" cu forţele ruse, după ce a fost nevoită să-şi retragă trupele din Severodoneţk, oraş bombardat de săptămâni de artileria rusă.



Citeste si