Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a transmis că Turcia s-a pronunțat oficial în favoarea aderării Suediei și Finlandei în Alianța Nord-Atlantică. Oficialul a făcut aceste declarații înainte de începerea propriu-zisă a discuțiilor de la Summitul de la Madrid.

„Ca urmare a acestui Summit, Suedia și Finlanda vor fi oficial candidate anunțate. Sunt încrezător după discuțiile trilaterale din această seară că Președintele Erdogan și premierul Anderson, în urmă acordului semnat, acceptă adrearea Suediei și Finlandei. E ceva ce se va întâmpla”, a precizat Jens Stoltenberg, Secretarul general al NATO.

Preşedintele finlandez Sauli Niinisto a precizat că decizia Turciei a survenit după ce liderii celor trei ţări au semnat un memorandum comun "pentru extinderea întregului lor sprijin împotriva ameninţărilor la adresa securităţii" fiecărui stat semnatar, scrie Agerpres.

Acordul semnat în faţa camerelor de miniştrii de externe ai celor trei ţări "confirmă că Turcia va sprijini, la summitul din această săptămână, invitaţia adresată Finlandei şi Suediei de a adera la NATO", a afirmat într-un comunicat preşedintele finlandez Sauli Niinisto.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a obţinut "cooperare deplină" a Finlandei şi Suediei împotriva combatanţilor kurzi din PKK şi a aliaţilor acestora, a anunţat preşedinţia turcă într-un comunicat.

Turcia a fost de acord cu intrarea în NATO a celor două ţări nordice după mai bine de trei ore de discuţii, marţi, la Madrid, în marja summitului Alianţei Nord-Atlantice.

De ce nu era inițial de acord Turcia ca Suedia și Finlanda să intre în NATO

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat încă din luna mai că nu va aproba aderarea Finlandei şi Suediei la NATO. Liderul de la Ankara a reluat de mai multe ori afirmaţia că Suedia este un "incubator" de organizaţii teroriste şi a adăugat că există terorişti chiar în parlamentul de la Stockholm.

Liderul de la Ankara susţine că Suedia şi Finlanda adăpostesc persoane legate de grupuri considerate teroriste, cum ar fi Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), şi discipoli ai clericului musulman Fethullah Gulen, acuzat de Turcia că a coordonat puciul nereuşit din 2016.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri