28 Iunie 2022

Turcia acceptă oficial ca Suedia și Finlanda să intre în NATO



Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a transmis că Turcia s-a pronunțat oficial în favoarea aderării Suediei și Finlandei în Alianța Nord-Atlantică. Oficialul a făcut aceste declarații înainte de începerea propriu-zisă a discuțiilor de la Summitul de la Madrid.

„Ca urmare a acestui Summit, Suedia și Finlanda vor fi oficial candidate anunțate. Sunt încrezător după discuțiile trilaterale din această seară că Președintele Erdogan și premierul Anderson, în urmă acordului semnat, acceptă adrearea Suediei și Finlandei. E ceva ce se va întâmpla”, a precizat Jens Stoltenberg, Secretarul general al NATO.

Preşedintele finlandez Sauli Niinisto a precizat că decizia Turciei a survenit după ce liderii celor trei ţări au semnat un memorandum comun "pentru extinderea întregului lor sprijin împotriva ameninţărilor la adresa securităţii" fiecărui stat semnatar, scrie Agerpres.

Acordul semnat în faţa camerelor de miniştrii de externe ai celor trei ţări "confirmă că Turcia va sprijini, la summitul din această săptămână, invitaţia adresată Finlandei şi Suediei de a adera la NATO", a afirmat într-un comunicat preşedintele finlandez Sauli Niinisto.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a obţinut "cooperare deplină" a Finlandei şi Suediei împotriva combatanţilor kurzi din PKK şi a aliaţilor acestora, a anunţat preşedinţia turcă într-un comunicat.

Turcia a fost de acord cu intrarea în NATO a celor două ţări nordice după mai bine de trei ore de discuţii, marţi, la Madrid, în marja summitului Alianţei Nord-Atlantice.

De ce nu era inițial de acord Turcia ca Suedia și Finlanda să intre în NATO

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat încă din luna mai că nu va aproba aderarea Finlandei şi Suediei la NATO. Liderul de la Ankara a reluat de mai multe ori afirmaţia că Suedia este un "incubator" de organizaţii teroriste şi a adăugat că există terorişti chiar în parlamentul de la Stockholm.

Liderul de la Ankara susţine că Suedia şi Finlanda adăpostesc persoane legate de grupuri considerate teroriste, cum ar fi Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), şi discipoli ai clericului musulman Fethullah Gulen, acuzat de Turcia că a coordonat puciul nereuşit din 2016.



Citeste si