5 Iulie 2022

Fost ambasador SUA în România, despre decizia privind avortul: Curtea Supremă a interpretat corect Constituția



4 iulie, data la care Statele Unite ale Americii celebrează Ziua Independenței, este în fiecare an un prilej de reflecție în ce privește rolul acestei țări în lume, dar și a relației pe care o are cu partenerii săi strategici. Prezența americană este cu atât mai relevantă în contextul unui război de uzură declanșat la granița de est a Europei, iar influența sa culturală rămâne suficient de mare pentru ca anumite decizii politice interne să reverbereze adânc pe vechiul continent, inclusiv în România.

"Poporul american îi susține foarte mult pe ucraineni", a declarat pentru wall-street.ro Adrian Zuckerman, fost ambasador SUA în România.

De asemenea, a arătat acesta, americanii vor ca rușii să iasă complet din Ucraina, așa cum erau granițele înainte de invazia rusă în această țară, pe 24 februarie.

Fostul amabsador a opinat și că ceea ce se întâmplă în Ucraina acum este "criminal", iar toți cei responsabili de uciderea civililor și cei care au distrus orașe trebuie să fie aduși în fața justitiției.

"Au fost multe schimbări pozitive pentru Uniunea Europeană și NATO după începerea acestui război, pentru că mulți care nu au crezut că rușii sunt capabili de așa ceva, acum au înțeles exact cu ce au de a face, așa că vor lua măsurile necesare pentru ca aceste lucruri să nu se mai întâmple în viitor", a mai declarat Adrian Zuckerman.

Vor acționa (Uniunea Europeană și NATO, n.r.), deci, în așa fel ca războiul, sper, să se termine cât mai repede și cu cât mai puține pierderi de vieți omenești, a adăugat acesta.

Cât privește armamentul trimis de Statele Unite ale Americii și de Uniunea Europeană în Ucraina, Adrian Zuckerman crede că totdeauna se poate face mai mult, dar, pe de altă parte, nimeni nu a crezut că rușii sunt capabili de asemenea acțiuni criminale.

"Cred că nimeni nu era pregătit și toate țările, inclusiv America, o să ajute din ce în ce mai mult, până se încheie acest război", a adăugat acesta.

Nu în ultimul rând, în privința deciziei controversate de anulare a hotărârii Roe v. Wade din 1973, care lasă, practic, la latitudinea fiecărui stat american dreptul de a legifera cu privire la avort, fostul ambasador SUA a arătat că în America există o diviziune fundamentală între drepturile federale și drepturile statelor.

Astfel, în Constituția americană, dacă un drept nu este dat de guvernul federal, atunci el devine un drept rezervat pentru statele respective și pentru cetățenii acestora, iar decizia recentă a Curții Supreme a clarificat acest lucru, a subliniat acesta.

"Eu cred că interpretarea Constituției de către majoritatea Curții a fost corectă", a concluzionat Adrian Zuckerman.



Citeste si