Fermierul ucrainean Mykola Tereshchenko speră ca în următoarele zile să poată să înceapă recoltarea grâului, dar acest proprietar al unei mici exploataţii agricole din nordul Ucrainei nu are unde să îşi depoziteze cerealele, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Silozurile sale sunt deja pline cu 1.100 tone de cereale din recolta de anul trecut pe care nu le poate exporta din cauza închiderii porturilor ucrainene de la Marea Neagră, după invazia rusească.

Chiar dacă o parte cerealele ucrainene au putut ieşi din ţară pe cale ferată sau rutieră via ţările vecine precum România şi Polonia, milioane de tone de cereale s-au acumulat la fermele din Ucraina şi lipsa livrărilor din partea unuia din cei mai mari exportatori mondiali de cereale a împins în sus preţurile pe piaţa mondială.

Recent, Departamentul american al Agriculturii a estimat că Ucraina a încheiat sezonul agricol 2021/22 cu 6,8 milioane de tone de porumb, de opt ori mai mult decât la finele sezonului agricol precedent, în timp ce stocurile de grâu s-au majorat de patru ori până la 5,8 milioane tone.

Acum fermierii precum Tereshchenko, aflaţi în regiuni unde trimiterea cerealelor pe calea ferată sau cu camionul via Europa de Est este dificilă, vor fi nevoiţi să îşi vândă recolta în pierdere pentru că nu o pot însiloza, astfel că vor avea mai puţini bani pentru a cumpăra seminţe, îngrăşăminte şi pesticide pentru următorul sezon, ceea ce va reduce şi mai mult producţia agricolă a Ucrainei.

Ferma lui Tereshchenko face parte dintr-o cooperativă agricolă formată din aproape 30 de persoane din Khreshchate, un sat cu 700 de locuitori amplasat la aproape 120 de kilometri de graniţa cu Rusia şi care a fost bombardat în primele luni ale războiului. Sătenii s-au ascuns în beciuri în timpul bombardamentelor care au distrus acoperişul fermelor şi au ucis mai multe zeci de vaci şi porci.

Cooperativa agricolă din Khreshchate nu mai are bani pentru că nu a reuşit să vândă decât o mică cantitate de seminţe de floarea soarelui la preţuri foarte nefavorabile. "Avem propriul nostru siloz. Dar e plin cu cerealele pe care nu am reuşit să le vindem", spune Tereshchenko.

Viitorul lui Tereshchenko, la fel ca al multor altor fermieri ucraineni, depinde de discuţiile care se poartă în prezent cu privire la deschiderea unui coridor maritim care să permită reluarea exporturilor de cereale via porturile ucrainene de la Marea Neagră.

Tereshchenko speră că ruta maritimă va fi redeschisă dar se teme de ce se va întâmpla dacă discuţiile nu se vor încheia cu succes. "Pentru cooperativă ar fi o catastrofă. Vor rămâne fără locuri de muncă, fără pâine", spune Tereshchenko.

Preţurile la cereale s-au prăbuşit în Ucraina în ultimele săptămâni, pe măsură ce fermierii încearcă să elibereze spaţii în silozuri pentru noua recoltă. Potrivit firmei de consultanţă APK-Inform, preţul oferit pentru grâul de panificaţie clasa a treia a scăzut în Ucraina până la 3.100-3.400 de hrivne (aproximativ 110 dolari) pe tonă la data de 8 iulie, de la 7.650 de hrivne (aproximativ 259 de dolari) la mijlocul lunii aprilie.

"Preţurile pentru toate cerealele au scăzut, iar costul cu logistica a crescut atât de mult încât distruge totul, fermierul practic nu mai câştigă nimic", a spus un trader de cereale din străinatate care lucrează în Ucraina.

La compania Baryshivska Grain Company, o firmă de talie mijlocie din Nizhyn, în regiunea Chernihiv din nordul Ucrainei, directorul pentru silozuri Yevhen Prymushko spune că problemele cu care se confruntă micii fermierii sunt deosebit de grave. Potrivit lui Prymushko, compania obişnuia să le ofere servicii de depozitare fermierilor însă acum, din cauza blocării exporturilor, nu mai are spaţii de depozitare disponibile pe care să le ofere.

Înainte de război, silozurile Baryshivska Grain Company puteau depozita 72.000 de tone de cereale însă o rachetă a distrus acoperişul unui siloz. Per total bombardamentele ruseşti au redus capacitatea de depozitare cu 15.000 de tone şi au distrus o facilitate de depozitare cu o capacitate de 1.200 de tone.

"Nu vom putea să ne oferim serviciile micilor fermieri. Ei nu mai au unde să îşi pună cerealele. Vorbim cu ei şi ne cer să le găsim spaţii de depozitare", a spus Prymushko.

Potrivit lui Kees Huizinga, un olandez care gestionează o fermă cu 15.000 de hectare la aproximativ 200 de kilometri sud de capitala Kiev, fermierii intenţionează să folosească magaziile şi grajdurile de vaci pentru a depozita cerealele recoltate în acest sezon. În plus, Kees Huizinga a cumpărat aproximativ 60 de saci de plastic pentru stocarea de cereale, care costă 1.000 de dolari fiecare. Un astfel de sac poate stoca 250 de tone de cereale, astfel că în total va putea depozita alte 15.000 de tone de cereale.

Oleksandr Haidu, preşedintele comisiei pentru agricultură din parlamentul ucrainean, estimează că Ucraina ar avea nevoie de aproximativ 80.000 de astfel de saci şi a adăugat că legislativul de la Kiev intenţionează să introducă condiţii preferenţiale pentru acest articol prin eliminarea accizelor la import.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri