Obiectivul regiunii separatiste Transnistria de a deveni parte a Rusiei rămâne neafectat de războiul din Ucraina vecină, a declarat aşa-numitul 'ministru de externe' al regiunii separatiste, Vitali Ignatiev, pentru agenţia de presă rusă RIA Novosti.

Transnistria, care este recunoscută internaţional ca parte a Republicii Moldova, se află în stânga Nistrului lângă frontiera de sud-vest a Ucrainei. Un acord de încetare a focului încheiat în 1992 a pus capăt luptelor, dar a îngheţat statutul politic al regiunii, care acum există ca teritoriu separatist în interiorul Republicii Moldova şi se bazează pe sprijin din partea Rusiei, potrivit Agerpres.ro.

Ignatiev a spus că ''operaţiunea militară specială'' pe care Rusia a lansat-o în Ucraina nu a schimbat obiectivul regiunii transnistrene de a se alătura oficial Rusiei, în concordanţă cu ''referendumul'' din 2006.

''Vectorul Transnistriei a rămas neschimbat de-a lungul existenţei republicii - reflectat în rezultatele referendumului din 17 septembrie 2006, unde este declarat în mod clar: independenţă cu aderare liberă la Federaţia Rusă'', a adăugat Vitali Ignatiev.

Într-o videoconferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a comentat în legătură cu afirmaţiile lui Ignatiev.

După ce Rusia a lansat o agresiune militară nejustificată contra Ucrainei pe 24 februarie, la Kiev au sporit temerile că Moscova ar putea utiliza Transnistria - şi sutele de militari ruşi staţionaţi acolo ca ''forţe de menţinere a păcii'' - pentru a invada Ucraina dintr-o a patra direcţie.

Capitala regiunii separatiste transnistrene, Tiraspol, se află la numai 100 de kilometri de Odesa, port ucrainean de importanţă strategică la Marea Neagră.

Autorităţile de la Tiraspol au negat, însă, că regiunea lor ar putea fi utilizată ca rampă de lansare pentru atacarea Ucrainei.

Republica Moldova, la fel ca Ucraina, aspiră să devină membră a NATO şi a Uniunii Europene, obiective cărora Rusia se opune ferm, considerând că i-ar fi ameninţată securitatea.

Pe 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată contra Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o ''operaţiune militară specială de denazificare'' a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri