După Europa, țările asiatice dependente de gazele rusești ar putea fi următoarele ținte ale șantajului energetic al Kremlinului.

Compania Sakhalin Energy, controlată de Gazprom, le-a cerut clienților săi de gaz natural lichefiat (LNG) să facă toate plățile printr-o bancă din Moscova și negociază pentru ca plățile să nu mai fie efectuate în dolari, scrie Reuters. Ar fi totuși vorba despre o sucursală din Rusia a unei bănci europene.

Sakhalin Energy deține Sahalin-2, unul dintre cele mai mari proiecte de exploatare a gazelor și petrolului, al cărui principal client pentru exportul de LNG este Japonia. China și Coreea de Sud cumpără și ele volume mai mici de gaz rusesc de aici.

Statistic: Countries with largest liquefied natural gas (LNG) export capacity in operation worldwide as of 2021 (in million metric tons per year) | Statista
Find more statistics at Statista

Compania consta într-o asociere între Gazprom (acționar majoritar), Shell, Mitsubishi și Matsui. La sfârșitul lunii iunie, Vladimir Putin a decis să naționalizeze Sakhalin Energy, după ce Shell și-a anunțat intenția de a ieși din proiect, ca urmare a invadării Ucrainei. Kremlinul a folosit drept pretext sancțiunile occidentale.

Retail jobs

Momentan, Moscova nu a anunțat nimic precis privind compania care va prelua activele Sakhalin Energy, menținând incertitudinea pe piață. Acționarii niponi au declarat că nu vor să se retragă, în ciuda naționalizării proiectului, dată fiind importanța acestuia.

Japonia și Coreea de Sud au nevoie de gazul rusesc

Miza este Sahalin-2, care reprezintă circa 4% din producția globală de gaz natural lichefiat, vital pentru Japonia. Țara asiatică a devenit cel mai mare importator mondial de LNG și dependența sa de această sursă de energie a crescut în ultimii zece ani, după ce dezastrul de la Fukushima a dus la eliminarea treptată a sectorului nuclear. Importurile de gaz rusesc, bazate pe contracte pe termen lung cu prețuri avantajoase, sunt vitale pentru guvernul de la Tokyo, care nu are momentan alternative viabile, scrie Financial Times.

Citeste si:
Ambasada SUA din Moscova: ”Părăsiți Rusia imediat, cât mai aveți cum”
Ambasada SUA din Moscova,...

Și Coreea de Sud este într-o situația inconfortabilă, circa 6% din importurile sale de LNG având ca sursă Sahalin-2 – față de 9% pentru Japonia. Ambele țări se așteaptă să li se impună, în prima fază, plata în ruble, așa cum s-a întâmplat cu clienții europeni ai Gazprom.

Sursa foto: Shell.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri F