China a anunţat că pune capăt cooperării cu SUA în mai multe domenii, după vizita efectuată săptămâna aceasta în Taiwan de preşedintele Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, în timp ce ambasadorul chinez în SUA a fost convocat la Casa Albă pentru a i se transmite un protest în legătură cu manevrele militare începute de China în jurul Taiwanului, relatează agenţiile AFP şi EFE, citat de Agerpres.

Beijingul va „suspenda negocierile sino-americane asupra schimbărilor climatice'' şi va anula o întrevedere între liderii militari, precum şi două reuniuni de securitate, a anunţat Ministerul chinez de Externe, invocând ''dispreţul'' de care a dat dovadă Nancy Pelosi vizitând Taiwanul în pofida opoziţiei Chinei faţă de această vizită.

China şi SUA, cei mai mari emiţători de gaze cu efect de seră, au încheiat un acord surpriză asupra mediului la summitul COP26 desfăşurat anul trecut la Glasgow. Cele două ţări s-au angajat atunci să colaboreze pentru intensificarea acţiunilor climatice în următorul deceniu şi să desfăşoare reuniuni periodice pentru ''a combate criza climatică''.

Printre celelalte măsuri de represalii anunţate vineri de Beijing se numără suspendarea cooperării cu Washingtonul asupra repatrierii migranţilor ilegali, precum şi cooperare judiciară, cea asupra criminalităţii transfrontaliere şi asupra combaterii traficului cu droguri.

După vizita lui Pelosi la Taipei, China a recurs la represalii constând în sancţiuni economice împotriva Taiwanului şi a început joi ample manevre militare în jurul acestei insule.

Casa Albă l-a convocat vineri pe ambasadorul Chinei la Washington, Qin Gang, ca protesta faţă de măsurile ''provocatoare'' adoptate de Beijing împotriva Taiwanului - referire la respectivele manevre militare - şi a reitera Beijingului că Statele Unite nu doresc o criză în regiune, consemnează agenţia EFE.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a calificat această reacţie a Chinei drept ''iresponsabilă şi contrară'' obiectivului Beijingului de ''a menţine pacea şi stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan''.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri