Finlanda va reduce numărul vizelor eliberate ruşilor până la 10% din numărul actual de la 1 septembrie, a anunţat ministrul de externe Pekka Haavisto.

Haavisto a spus că decizia a fost luată în contextul în care un aflux de turişti ruşi a început să folosească Finlanda şi aeroportul Helsinki-Vantaa drept poartă de ieşire spre destinaţiile europene de vacanţă, după ce Rusia a ridicat restricţiile asociate COVID-19 în urmă cu o lună, scrie Agerpres.ro.

"Şi poate că acest lucru nu este foarte potrivit dacă, de exemplu, ne gândim la restricţiile aeriene introduse pentru Rusia", a mai afirmat Haavisto.

La câteva zile după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie, Finlanda s-a alăturat mai multor ţări occidentale în închiderea spaţiului aerian pentru avioanele ruseşti, ceea ce a făcut să fie dificil pentru ruşi să călătorească în Europa.

Finlanda şi ţările baltice vor propune împreună ca UE să renunţe la un acord de facilitare a vizelor cu Federaţia Rusă care face să fie mai uşor pentru cetăţenii ruşi să călătorească spre şi în interiorul UE, a precizat Haavisto.

Unii lideri europeni precum premierul finlandez Sanna Marin şi omoloaga sa estoniană Kaja Kallas au cerut o interdicţie la nivelul UE pentru acordarea de vize cetăţenilor ruşi, cu care cancelarul Olaf Scholz a declarat că nu este de acord, susţinând că ruşii trebuie să-şi poată părăsi ţara dacă nu sunt de acord cu regimul de la Moscova.

Finlanda analizează crearea unei vize umanitare care ar putea fi acordată ruşilor care vor să fugă din ţară sau să viziteze Europa pentru motive precum jurnalismul sau activismul, a adăugat şeful diplomaţiei finlandeze.

Cum se obține viza pentru turiștii ruși

Potrivit regulilor UE, un turist trebuie să solicite o viză de la ţara pe care intenţionează să o viziteze, dar poate călători în zona Schengen liberă de frontiere până la 90 de zile într-o perioadă de 180 de zile.

Finlanda a impus Moscovei aceleaşi sancţiuni ca şi restul UE, precum interdicţia importului şi exportului anumitor bunuri industriale şi îngheţarea unor active în băncile de pe teritoriul UE.

Sursa foto: unsplash.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri