O grupare de hackeri ucraineni s-au alăturat eforturilor armatei de a proteja țara în fața invadatorilor ruși și au deschis propriul front de luptă în lumea virtuală, lansând diverse atacuri cibernetice și metode ingenioase de a le da bătăi de cap rușilor.

La câteva ore după ce Rusia a invadat Ucraina, hackerul ucrainean Nikita Knysh s-a grăbit să se alăture rezistenței, relatează Financial Times. S-a dus la biroul din Harkov al vechiului său angajator, Serviciile de Securitate ale Ucrainei (SBU) și a implorat o misiune.

Dar orașul aflat la doar 30 km de granița cu Rusia era în haos, așa că a mutat angajații companiei sale de securitate cibernetică, HackControl, și o serie de echipamente informatice în subsolul unei fabrici de portofele. În timp ce armata rusă a lovit Harkovul, echipa lui Knysh a început să atace Rusia.

Nu a fost singurul care să conducă echipe de hackeri ucraineni. Au fost mulți „civili” care s-au alăturat luptei din spațiu cibernetic. La șase luni de la începerea conflictului, poveștile despre atacurile pe care ucrainenii le-au lansat asupra companiilor ruse și guvernului rus au început să se înmulțească pe internet. Unele mai mult sau mai puțin credibile, dar cei de la Financial Times au vorbit cu oficiali guvernamentali și cu colegi hackeri care au garantat pentru au poveștile sale.

Povestea lui Nikita Knysh este despre programatori talentați forțați să se adapteze la frământările războiului. Aceasta implică recrutarea de criminali de nivel scăzut în mulțimile de codificatori, sperieturi cu bombe farse, utilizarea pe scară largă a camerelor de securitate conectate la internet pentru a supraveghea teritoriul ocupat de ruși și capcana cu miere a soldaților ruși pentru a-și dezvălui bazele.

Dar mai întâi grupul, poreclit Hackyourmom, avea nevoie de o bază proprie. Fabrica de portofele a fost bună pentru prima săptămână, când Knysh a făcut praf un vechi truc din zilele lui SBU – falsificându-și drumul ca administrator pe canale Telegram masiv populare în locuri precum Donețk ocupat pentru a difuza mesaje pro-ucrainene.

„Dar Harkovul era încă atacat, a trebuit să ne mutăm”, a spus Knysh. Au evacuat spre vest, la o pensiune ieftină din regiunea Vinnytsia, departe de înaintarea Rusiei. Knysh o închiriase cu câteva luni mai devreme, îngrijorat că va veni războiul, derulând un mic proiect din el. „Nu a fost Planul B, a fost Planul C.”

Citeste si:
Virgil Popescu: Vom depăşi cu bine şi embargoul asupra motorinei...
Virgil Popescu: Vom depăşi cu...

Ajutat de unul dintre cei mai bogați oameni din Ucraina

Knysh a cerut o favoare de la un vechi mentor, Vsevolod Kozhemyako, directorul executiv al companiei de cereale Agrotrade și unul dintre cei mai bogați oameni ai Ucrainei.

Nu căuta bani, ci unul dintre Starlink-urile lui Elon Musk, sateliți pe care cel mai bogat om din lume i-a trimis deasupra Ucrainei pentru a oferi autorităților ucrainene acces gratuit la internet. „A întrebat, așa că i-am luat unul”, a spus Kozhemyako, care însuși ridicase arme și formase un batalion de voluntari pentru a păzi Harkov. „Nu l-am întrebat ce a făcut cu el, dar cunoscându-l, probabil că a fost ceva bun.”

În Vinnytsia, echipa lui pestriță de până la 30 de persoane a accesat accesul la internet atent protejat de la Starlink. „Am devenit într-un anumit sens ca o familie”, a spus membrul echipei Maxim, care a cerut să fie identificat după prenumele său. „Nu m-am gândit niciodată că voi fi în prima linie a unui război cibernetic, dar asta a fost.”

Citeste si:
SUA au realizat primul transfer de fonduri rusești confiscate către...
SUA au realizat primul...

Knysh și-a dat seama repede că are nevoie de oameni cu mai multă experiență decât ar putea să încapă în hostel. Și-a amintit de un grup de hackeri ucraineni de nivel înalt care au furat secrete corporative pe care le urmărise în timp ce se afla la SBU.

El a recrutat zeci pentru a-i trimite baze de date furate de carduri de credit, pe care le-a tranzacționat pentru a crea un canal Telegram de hackeri cu un singur set de instrucțiuni - inundați zborurile către Rusia cu amenințări false cu bombă. Zeci de zboruri au fost întârziate sau anulate, inclusiv unele operate de Air Serbia.

Dorind să ofere un ajutor mai bine direcționat armatei ucrainene întinse, Hackyourmom a apelat la un proiect și mai elaborat: au spart mii de camere de securitate și de trafic din Belarus și părți din Ucraina pe care Rusia le ocupase.

Citeste si:
Volodimir Zelenski avertizează asupra evoluției războiului:...
Volodimir Zelenski...

Pentru a filtra informațiile, echipa a scris un cod de învățare automată care i-a ajutat să separe mișcările militare de trafic obișnuit și au transmis informațiile către militari printr-un portal public.

Cum a profitat de sângele încins al soldaților ruși

Dar cea mai interesată metodă de a le crea probleme rușilor și de a ajuta armata ucraineană a fost cea prin care au reușit să identifice o bază rusă aflată în apropiere de Melitopol, oraș din sudul Ucrainei.

Au folosit profiluri false de femei atractive pe Facebook și pe site-urile de socializare din Rusia, și i-au păcălit pe soldați să trimită fotografii, cu care au reușit să descopere unde stăteau rușii ascunși, iar informațiile le-au împărtășit cu armata ucraineană.

„Rușii, vor mereu să «tragă»”, a spus Knysh. „Trimit multe lucruri fetelor, pentru a demonstra că sunt războinici.”

Citeste si:
Bancher bulgar: Trecerea la euro nu va genera scumpiri ale prețurilor
Bancher bulgar: Trecerea la...

Câteva zile mai târziu, au urmărit la televizor cum baza a fost aruncată în aer de artileria ucraineană. „Primul meu gând a fost: sunt eficient, îmi pot ajuta țara”, a spus Maxim, deși autoritățile ucrainene au refuzat să discute despre rolul hackerilor în atac. „Atunci, mi-am dat seama că vreau mai mult din asta – voiam să găsesc mai multe baze.”

Knysh a susținut că echipa sa a participat la alte hack-uri, de la păcălirea posturilor de televiziune ruse până la redarea de clipuri de știri despre victimele civile ucrainene; conectarea routerelor de acasă din teritoriul ocupat în rețele mari de bot care au distrus site-urile web rusești; și chiar piratarea și scurgerea bazelor de date ale contractorilor militari ruși.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri