Prețurile la gaz și electricitate au explodat, conducând companiile aproape de faliment. În acest caz, Ministerul Economiei a anunțat măsuri de protecție pentru companiile din țară. Cu toate acestea, oficialii se tem de un val de insolvențe.

Unul dintre exemple este brutăria Plaz Bakery, faimoasă pentru pâine, prăjitturi și brioșe.

”Suntem o brutărie artizanală, unde produsele sunt coapte și servite imediat clienților, chiar în fața magazinului”, a declarat Tobias Plaz, proprietarul afacerii, potrivit Deutsche Welle (DW).

Afacerea a fost fondată în 1980, Plaz reprezentând a patra generației a brutăriei. Anul trecut a renovat magazinul, astfel încât clienții să poată vedea în bucătăria brutăriei printr-un geam de sticlă, în timp ce așteaptă pentru comandă.

Însă, în prezent, Plaz nu știe dacă își mai poate susține businessul. La finalul lunii august, a primit un email de la furnizorul de gaze, iar în loc de 721 de euro, factura avea un total de plată de 2.588 de euro. Costul nici măcar nu includea folosirea gazului la cuptor, ci doar cel folosit pentru încălzire.

Dacă prețul gazului continuă să crească, factura anuală va urca de la 12.000 de euro/ an la 42.000 de euro/ an.

Asemenea lui Plaz, sunt și alte afaceri în Germania care nu pot ține pasul cu scumpirea excesivă a utilităților. Potrivit unui sondaj, circa 58% din firmele din Germania trec prin momente dificile, iar 34% declară că existența le este amenințată.

Economiștii consideră că Germania se îndreaptă către o recesiune – o perioadă de declin economic temporar în care comerțul și activitatea industrială sunt reduse, identificată în general printr-o scădere a PIB-ului în două trimestre succesive – comparabilă cu colapsul economic din timpul pandemiei de COVID.

Sursa foto: unsplash.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri