Volodimir Zelenski insistă pe lângă Joe Biden pentru a primi arme mai puternice care să le permită ucrainenilor să-i gonească pe ruși mai repede de pe teritoriul lor, impulsionat și de succesul contraofensivei derulate de la începutul lunii septembrie. Președintele american se abține să accepte propunerea președintelui ucrainean, motivând că există temeri cu privire la escaladarea conflictului dincolo de granițele Ucrainei, unul din scenarii luând în considerare atacarea de către ruși inclusiv a bazelor NATO din România și Polonia.

Trimiterea de rachete cu o rază mai mare de acțiune, precum cele ATACMS, i-ar permite Ucrainei noi opțiuni de a lovi ținte din Crimeea. Zelenski insistă în discuțiile cu oficialii americani că nu are intenția de a lovi orașe rusești sau ținte civile, în cazul în care va primi astfel de rachete.

”Încercăm să evităm declanșarea celui de-al Treilea Război Mondial”, a declarat Biden în repetate rânduri.

Aceste discuții din jurul unei posibile livrări de rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS, vin într-un moment critic, în care oficialii americani sunt din ce în ce mai îngrijorați cu privire la posibilele escaladări ale conflictului, în contextul în care Putin ar încerca să compenseze retragerea rușinoasă din unele zone ale Ucrainei, scrie The New York Times.

Aceștia nu știu exact la ce forme de escaladare a conflictului ar apela Putin, însă scenariile pentru care se pregătesc sunt sumbre. Ei iau în considerare situații precum bombardarea mai agresivă a Ucrainei, fără a ține cont de infrastructra civilă, campanii de lichidare a liderilor ucraineni sau atacuri asupra centrelor de aprovizionare situate în România și Polonia.

Recent, Kievul a declarat că exclude eventuale negocieri şi o întâlnire între preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru moment, relatează DPA.

"Pe scurt, un proces de negociere în sine şi o întâlnire faţă în faţă între preşedinţi nu îşi au rostul în acest moment", a declarat Mihailo Podoliak, consilier al preşedinţiei ucrainene, conform media din Ucraina, conform Agerpres.ro.

El a oferit trei motive pentru care discuţiile nu ar avea sens în acest moment.

În primul rând, Rusia ar încerca să îşi păstreze şi să îşi legitimeze câştigurile teritoriale.

În al doilea rând, menţinerea stării de fapt nu ar face decât să ofere Moscovei un moment de respiro care i-ar permite să îşi continue atacurile în noile linii ale frontului.

În al treilea rând, Rusia trebuie trasă la răspundere pentru crimele comise pe teritoriul Ucrainei.

Prin urmare, negocierile nu ar fi posibile decât odată ce trupele ruse se vor fi retras de pe teritoriul ucrainean, a afirmat el.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri