Guvernul de la Berlin este foarte aproape de încheierea acordului final privind naționalizarea Uniper, una dintre cele mai mari companii private de energie din lume, prezentă în 40 de țări.

Potrivit surselor Bloomberg, s-ar fi ajuns deja la o înțelegere între guvernul federal german și principalul acționar al Uniper, Fortum (compania de energie a statului finlandez). Planul Berlinului este acela de a achiziționa pachetul de acțiuni al Fortum la un preț relativ scăzut și de a majora apoi capitalul Uniper printr-o injecție masivă de fonduri.

Potrivit CEO-ului Uniper, compania pierde până la 100 de milioane pe euro pe zi. Cauza prinicipală este aceea că nu mai poate folosi gazul rusesc și trebuie să apeleze la surse alternative, mult mai scumpe. Nici guvernul finlandez nu este dispus să mai acopere pierderile Fortum generate de Uniper.

Citește și: Ce se întâmplă cu prețul gazelor naturale în Europa: evoluția din ultimele zile

Uniper are operațiuni în 40 de țări, cele mai importante fiind în Germania, Rusia, Suedia și Marea Britanie. Compania deține capacități de producere a energiei de circa 33 GW (cât capacitatea totală a Țărilor de Jos). Punctul său vulnerabil sunt contractele de gaze: pe termen lung, Uniper a contractat circa 400TWh, suficient cât să încălzească 22 de milioane de gospodării dintr-o țară occidentală, dar partenerii ruși nu respectă aceste contracte.

Sursa foto: www.uniper.energy

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri