Victoriile forțelor ucrainene din ultimele zile par să fi dat câștig de cauză celei mai radicale facțiuni de la Kremlin, care pregătește, cel mai probabil, mobilizarea generală.

Legiuitorii ruși au votat pe 20 septembrie, practic în unanimitate, un pachet de măsuri extrem de dure, scrie Moscow Times. Astfel, cei care se predau inamicului riscă de la 10 la 15 ani de închisoare iar cei care refuză să lupte în Ucraina invocând motive de conștiință, de la 1 la 3 ani. În Codul Penal rusesc a fost introdus conceptul de ”mobilizare, lege marțială și stare de război” ca circumstanțe agravante. Legea va fi promulgată de Putin, cel mai probabil, pe 21 septembrie.

De asemenea, în următoarele zile republicile separatiste din estul Ucrainei vor declanșa referendumuri privind anexarea la Rusia. Acestea fuseseră amânate la începutul contraofensivei ucrainene în Harkiv, dar acum au fost stabilite pentru 23-27 septembrie.

Citește și: Politicienii ruși cer demisia lui Vladimir Putin: Rusia este din nou temută și urâtă în lume

Potrivit Meduza, care citează surse de la Moscova, aceste măsuri au fost luate ca urmare a eforturilor ”facțiunii războinice” de la Kremlin. Este vorba de oficiali de rang înalt, în general din armată și serviciile de securitate, care susțin o escaladare a conflictului și mobilizarea generală în Rusia. Printre ei ar fi chiar fostul președinte Dmitri Medvedev, care în ultima perioadă a avut luări de poziție extrem de agresive la adresa Occidentului, evocând chiar spectrul celui de-al Treilea Război Mondial.

Vladimir Putin ar fi fost convins de argumentele acestei facțiuni, mai ales că liderul rus vrea să tranșeze chestiunea regiunilor separatiste cât mai rapid. Putin ar fi fost presat atât de președintele turc cât și de cel kazah, la summit-ul Organizației de Cooperare de la Shanghai, spre o încheiere a conflictului. În acest scenariu, ar fi în avantajul său ca la momentul respectiv regiunile Donețk și Luhansk să fi fost anexate formal la Rusia.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri