Întreținerea armatei ruse în războiul cu Ucraina îi va costa pe contribuabilii ruși o sumă de 10 trilioane de ruble în doi ani, 4,7 trilioane anul acesta și 6 trilioane anul viitor, notează Moscow Times.

În doi ani, bugetul va cheltui pentru "mașinăria de război", astfel, aproape 10.000 de miliarde de ruble, ceea ce reprezintă de 7 ori mai mult decât cheltuielile anuale ale trezoreriei federale pentru sănătate (1.400 de miliarde de ruble). Această sumă este de 20 de ori mai mare decât finanțarea anuală a sistemului de utilități publice (0.500 de miliarde de ruble) și de aproape o mie și jumătate de ori mai mare decât suma alocată pentru dezvoltarea producției interne de medicamente (6,7 miliarde de ruble în 2022).

Comparativ cu planul inițial, alocările vor crește cu o treime, adică 1,2 trilioane de ruble, o sumă apropiată de bugetul anual al întregului sistem de învățământ superior din țară (1,4 trilioane de ruble).

În 2023, cheltuielile pentru "apărare națională" vor crește la 5.000 de miliarde de ruble, cu 1.500 de miliarde mai mult decât suma bugetată în legea 2022-2024. Abia în 2024 finanțarea armatei va începe să scadă ușor - la 4.600 de miliarde de ruble, iar în 2025 - la 4.200 de miliarde.

Cât înseamnă acești bani pentru Rusia

Cu toate că sumele pot părea colosale, Rusia nu le resimte atât de grav. Rusia în an de război va avea un deficit bugetar mai mic decât România în 2021. Deficitul planificat pentru anul viitor va fi de 2.926 de miliarde de ruble, adică 10% din valoarea bugetului (2% din PIB-ul estimat). În 2024, "gaura" se va reduce la 1,4% din PIB (1,6 trilioane de ruble), iar în 2025, la 0,7% din PIB (aproximativ 0,8 trilioane de ruble). În mod cumulativ, pe parcursul a trei ani, bugetul intenționează să cheltuiască cu 5 300 de miliarde de franci elvețieni mai mult decât se colectează din impozite.

Citiți și: Cât a costat până acum războiul din Ucraina: Suma este echivalentul a cinci PIB-uri anuale ale Ucrainei.

Cât a costat până acum războiul din Ucraina

Costul provocat Ucrainei de invazia rusă începută pe 24 februarie este estimat până în prezent la circa o mie de miliarde de dolari, a declarat un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP, citat de Agerpres.

''În primele zile ale agresiunii ruşii au distrus active ale noastre în valoare de 100 de miliarde de dolari'', a menţionat Oleg Ustenko, consilier economic al preşedintelui ucrainean, vorbind la o conferinţă organizată de Consiliul german pentru afaceri internaţionale.

''Suma este acum mult mai mare. Vorbim despre costuri directe şi indirecte pe care le-am suportat deja în Ucraina de circa 1.000 de miliarde de dolari'', echivalentul a ''cinci PIB-uri anuale'' ale Ucrainei, a mai precizat oficialul ucrainean.

Prin urmare, deficitul bugetar va creşte cu ''circa cinci miliarde de euro pe lună''. ''Astfel că, în loc să avem şapte miliarde (de euro deficit) pe tot anul, avem (deficit de) cinci miliarde pe lună'', a continuat consilierul preşedintelui Zelenski.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri