Comisia Europeană a stabilit noi reguli pentru a uşura accesul victimelor la compensaţii pentru daune legate de inteligenţa artificială (IA), relatează DPA, citată de Agerpres.

Conform noilor norme, consumatorii din Uniunea Europeană vor avea "acelaşi nivel de protecţie ca în cazul tehnologiilor tradiţionale", a precizat vicepreşedinta CE Vera Jourová într-un comunicat.

Regulamentul "adaptează cadrul legal al UE la realităţile transformării digitale" prin care trece economia blocului comunitar, a adăugat comisarul european pentru Justiţie, Didier Reynders.

Victimele care suferă daune, cum ar fi răni, într-un caz care implică inteligenţa artificială vor putea identifica mai uşor părţile vinovate printr-un proces simplificat prevăzut de noile reguli.

De asemenea, o victimă va putea mai uşor să primească daune dacă este discriminată într-un proces de recrutare care implică tehnologie IA, a precizat Comisia Europeană.

CE spune că noile reguli reprezintă o "armonizare specifică a normelor naţionale privind răspunderea pentru inteligenţa artificială" şi urmăresc să acopere toate sistemele IA.

În plus, noile norme prevăd ca explicarea sistemelor informatice ale IA, deseori complicate, să fie mai directă pentru victime atunci când există un proces în justiţie.

Executivul european susţine că introducerea unui regim clar de compensaţie pentru produsele IA sporeşte încrederea publică în IA şi încurajează înţelegerea tehnologiei.

Comisia a propus noile reguli împreună cu o actualizare mai amplă a prevederilor privind răspunderea pentru produse, pentru a reflecta lanţurile globale de furnizare şi noile tehnologii digitale.

Actualele reguli din domeniu sunt vechi de aproape 40 de ani, conform Bruxellesului.

Sursa foto: Shutterstock / rimom

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri