Gazprom a suspendat total livrările de gaz către Italia începând de la 1 octombrie invocând ”imposibilitatea de a transporta gazul prin Austria”.

Anunțul a fost făcut de Eni, cel mai mare importator de gaze rusești în Italia. Cea mai mare parte a gazului rusesc livrat Italiei trece prin Austria, prin gazoductul TAG.

Gazprom a dat vina pe operatorul austriac, care ar fi impus un contract dezavantajos. Însă ministerul Energiei de la Viena a anunțat că de fapt compania rusească nu ar fi semnat un nou contract standard, care includea modificări anunțate cu luni de zile înainte.

Situația nu este însă atât de dramatică, deoarece Italia a reușit să-și reducă substanțial dependența de gazul rusesc, de la 40% la începutul anului până la 25% în vară. Iar la sfârșitul lunii septembrie, surse oficiale de la Roma au afirmat pentru Bloomberg că guvernul italian demisionar al lui Mario Draghi a reușit să rezolve problema aprovizionării pentru iarnă, pe de o parte înmagazinând 90% din capacitatea de stocare – adică aproape un sfert din consumul anual – și, pe de altă parte, prin substituirea gazului rusesc cu importuri din Algeria și Egipt. Din primăvară, Italia va beneficia de livrări de LNG și din Qatar, Congo, Angola și Nigeria, astfel că va putea substitui complet importurile din Rusia.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri