10 Octombrie 2022

Chiar și oceanele dispar. Ce este Amasia, noul supercontinent care se va forma în locul Oceanului Pacific



Continentele cunoscute astăzi nu au arătat întotdeauna în acest fel, schimbările survenite având loc în cursul a sute de milioane de ani. Acest proces nu s-a oprit însă niciodată, iar faptul că se desfășoară și în prezent este dovedit de cele mai recente simulări ale unor cercetători din Australia.

Astfel, oamenii de știință de la universitatea Curtin, au arătat că, în locul actualului Ocean Pacific, în circa 2-300 de milioane de ani va lua naștere un nou supercontinent numit Amasia, pe măsură ce oceanul amintit se va micșora și se va închide, transmite CNN.

"În ultimele două miliarde de ani, continentele Pământului s-au ciocnit la fiecare aproximativ 600 de milioane de ani pentru a forma un nou supercontinent, fenomen cunoscut drept ciclul supercontinentelor", a declarat Chuan Huang, unul dintre cercetătorii implicați în proiect.

Echipa care a realizat cercetarea a arătat faptul că suprafața Oceanului Pacific, cel mai vechi ocean de pe Pământ, format în urmă cu aproximativ 700 de milioane de ani, a început să se reducă cu câțiva centimetri pe an încă din perioada dinozaurilor.

La suprafața sa actuală, prin urmare, de 165.200.000 km², cei implicați în proiect au calculat că închiderea Oceanului Pacific ar urma să se petreacă în mai puțin de 300 de mlioane de ani.

Astfel, supercontinentul care va rezulta în urma dispariției acestui ocean a fost numit Amasia, motivul fiind faptul că, pe măsură ce întinderea de apă se va micșora, continentul american se va ciocni de cel asiatic.

De asemenea, continentul australian va juca la rândul său un rol important în formarea noului supercontinent, acesta deplasându-se cu circa 7 centimetri pe an către Asia și urmând să se ciocnească mai întâi de continentul asiatic, pentru ca apoi să îl "lege" pe acesta de cel american.



Citeste si