Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a acuzat Polonia şi Lituania că ar pregăti atacuri "teroriste" şi o "rebeliune militară" în Belarus, după ce acuzase iniţial doar Ucraina de astfel de intenţii, când a anunţat în cursul dimineţii desfăşurarea unei grupări militare "regionale" împreună cu Moscova, relatează AFP, preluat de Agerpres.

"Antrenarea în Polonia, în Lituania şi în Ucraina a unor combatanţi, din care fac parte şi radicali belaruşi, pentru a comite acte de sabotaj, acte teroriste şi o rebeliune militară în ţară devine o ameninţare directă", a declarat el în cadrul unei reuniuni cu înalţi responsabili din domeniul securităţii de la Minsk.

"Statele Unite şi Uniunea Europeană afirmă că îi vor legitima pe fugarii noştri ca forţă politică, prevăd să-şi consolideze serios sprijinul pentru elementele distructive şi să agraveze situaţia de la graniţa de vest (belarusă) pentru a deschide un al doilea front acolo", a adăugat Lukaşenko, potrivit declaraţiilor citate de serviciul de presă al preşedinţiei belaruse.

În consecinţă, Minskul şi Moscova vor desfăşura o grupare militară comună, a indicat el, fără să precizeze locul desfăşurării acesteia.

"Ieri (duminică), prin canale neoficiale, am fost avertizaţi că se pregăteşte o lovitură de pe teritoriul ucrainean asupra Belarusului", a afirmat Lukaşenko, asigurând că Ucraina doreşte să facă "un pod Crimeea numărul 2", cu referire la podul rusesc avariat sâmbătă de o explozie.

El a spus că i-a trimis un mesaj preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, îndemnându-l să nu atingă cu "labele sale murdare nici măcar un metru din teritoriul" belarus, potrivit AFP.

"Dacă vreţi pace, pregătiţi-vă de război", a mai spus preşedintele Lukaşenko, afirmând totodată că "nu trebuie să existe război pe teritoriul Belarusului".

Aliat al Rusiei în conflictul acesteia cu Ucraina, Belarus a pus la dispoziţia armatei ruse teritoriul său pentru ofensiva împotriva statului vecin, dar armata belarusă nu a participat până acum la luptele de pe teritoriul ucrainean.

Intrarea forţelor belaruse pe teritoriul ţării vecine ar marca o nouă escaladare a conflictului din Ucraina, notează AFP.

După alegaţiile la adresa Ucrainei, Uniunea Europeană a catalogat drept "ridicole" acuzaţiile lui Aleksandr Lukaşenko că autorităţile de la Kiev ar plănui un atac împotriva teritoriului belarus şi a îndemnat Minskul să nu se implice în războiul lansat de Rusia împotriva vecinului său, conform EFE.

"Luăm notă de acuzaţiile false din partea regimului (preşedintelui belarus Aleksandr) Lukaşenko că Ucraina ar plănui un atac asupra teritoriului Belarusului", a declarat Peter Stano, purtătorul de cuvânt al Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell, în cadrul conferinţei de presă zilnice la Comisia Europeană.

"Sunt acuzaţii total nefondate şi ridicole, absolut inacceptabile", a adăugat purtătorul de cuvânt citat.

Stano a subliniat că "Ucraina este aici victima, nu agresorul", cerând Minskului să ţină cont de faptul că ţara vecină se află sub "un atac ilegal brutal, prin încălcarea Cartei Naţiunilor Unite şi a legii internaţionale".

"Îndemnăm regimul de la Minsk să se abţină de la orice implicare a Belarusului în această acţiune brutală şi ilegitimă", a subliniat el, îndemnându-l "să nu mai permită ca teritoriul belarus să servească drept rampă de lansare pentru atacuri aeriene", printre care s-au numărat şi recentele lovituri cu rachete şi drone împotriva Ucrainei.

Lukaşenko declarase că după o reuniune a şefilor de stat din CSI săptămâna trecută desfăşurată la Sankt-Petersburg, a avut o întâlnire bilaterală cu preşedintele rus Vladimir Putin în cadrul căreia ei au convenit asupra desfăşurării unei grupări armate comune a Uniunii statale Rusia-Belarus. El a mai spus că formarea acestei grupări a început deja, fără să ofere alte detalii.

Sursa foto: Shutterstock / exsilentroot

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri