9 Decembrie 2022

În Coreea de Sud, oamenii vor întineri prin lege cu un an sau chiar doi



Parlamentul sud-coreean a decis ca, de la 1 iunie 2023, vârstele tuturor cetățenilor să fie standardizate. Până acum, locuitorii țării asiatice își calculau vârsta într-un mod cu totul diferit față de restul lumii.

Coreenii au două sau chiar trei vârste: una ”internațională”, calculată la fel cum facem și în România, una ”coreeană” și una ”calendaristică”. Sună complicat? Așa și este, și de aceea legislativul de la Seul a decis ca țara să folosească același model ca restul lumii, scrie CNN.

În Coreea, vârsta este calculată, în mod tradițional, ca și cum persoana avea un an în momentul nașterii, la care se adaugă un an la fiecare 1 ianuarie. Astfel, un bebeluș nu are o zi, ci un an și o zi. Astfel se poate ajunge ca diferența între vârsta internațională și cea coreeană să fie și de 2 ani.

Vârsta ”calendaristică” este un compromis și se calculează ca diferența în ani între anul curent și anul nașterii (eliminând vârsta de un la naștere). De exemplu, dacă cineva s-a născut în anul 1990 și este anul 2022, acea persoană are 32 de ani. Conform acestui sistem, toți coreenii împlinesc un an în plus la începutul anului, indiferent de ziua nașterii lor.

Majoritatea cetățenilor folosesc în viața de zi cu zi varianta tradițională, dar în acte și în relația cu instituțiile oficiale, pe cea internațională. Vârsta calendaristică e folosită pentru calculul vârstei legale pentru consumul de alcool, țigări – și pentru serviciul militar. Legea votată acum va generaliza însă utilizarea vârstei internaționale – așa că sud-coreenii vor întineri cu un an sau doi.



Citeste si