Bulgaria, una dintre țările UE adesea percepută ca fiind pro-Moscova, a ajutat Ucraina să supraviețuiască atacului inițial al Rusiei, furnizându-i în secret cantități mari de motorină și muniție de care avea disperată nevoie, potrivit politicienilor bulgari citați de Die Welt.

Operațiunea a fost ținută secretă și pentru că motorina pe care Bulgaria o trimitea în Ucraina era produsă din țiței rusesc, la o rafinărie de lângă Burgas, la Marea Neagră, operată de Lukoil din Rusia.

Fostul premier bulgar Kiril Petkov și ministrul de finanțe Assen Vassilev au declarat că țara lor a furnizat 30% din muniția de calibru sovietic de care armata Ucrainei avea nevoie în timpul primelor trei luni ale războiului din primăvara anului trecut și, uneori, 40% din motorină.

Bărbații, care se află acum în opoziție, au descris împreună cu ministrul de externe ucrainean, Dmytro Kuleba, operațiunea remarcabilă organizată de Bulgaria, care refuza oficial toate cererile de înarmare a Ucrainei, scrie The Guardian.

Petkov a trebuit să acționeze pe ascuns din cauza simpatiilor deschise pro-Kremlin a unei părți importante a clasei politice din Bulgaria, inclusiv partenerii săi de coaliție socialistă. La câteva zile după ce a început așa-zisa operațiune specială a Rusiei în Ucraina, pe 24 februarie, el și-a concediat ministrul apărării, care refuza să numească invazia un act de război.

Între timp, sondajele au arătat că peste 70% dintre bulgari se temeau să fie atrași în conflict și s-au opus furnizării de arme Ucrainei, în ciuda faptului că țara lor deține stocuri mari de arme și muniții de calibru sovietic de care Kievul avea nevoie urgentă.

Sofia nu a furnizat motorină și muniție direct Ucrainei, dar a permis intermediarilor bulgari să vândă omologilor lor din Ucraina sau din statele membre NATO și și-a menținut deschise legăturile aeriene cu Polonia și rutele terestre prin România și Ungaria, a declarat Petkov pentru ziar. Multe livrări au fost plătite în cele din urmă de SUA și Marea Britanie.

„Camioanele și cisternele mergeau în mod regulat în Ucraina prin România și, în unele cazuri, combustibilul a fost încărcat și în trenurile de marfă”, a spus Vassilev. „Bulgaria a devenit unul dintre cei mai mari furnizori de motorină pentru Ucraina”, exportând aproximativ jumătate din producția rafinăriei din Burgas, a adăugat el. Kuleba a confirmat livrările, spunând că au venit „într-un moment critic”.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri