Industria funerară din Rusia înregistrează o creștere fără precedent din cauza deceselor militare în urma invaziei de aproape un an a Ucrainei, precum și a numărului mare de decese cauzate de Covid-19, scrie site-ul de știri de investigații The Insider, preluat de Moscow Times.

Patronii de case funerare și crematorii au raportat o cerere mare atât din partea clienților, cât și din partea celor care doresc training pentru a deveni furnizori de servicii.

„Volumul de muncă este destul de mare”, a spus Boris Yakushin, proprietarul unui crematoriu din al treilea oraș ca mărime din Rusia, Novosibirsk.

Ministerul rus al Apărării estimează numărul morților din timpul războiului la 6.000, în cea mai recentă actualizare din septembrie, în timp ce o analiză media independentă a datelor open-source a identificat mai mult decese luna aceasta.

„Boom-ul a început în timpul pandemiei, când cererea de incinerare a crescut”, a spus Dmitri Yevsikov, specialist în echipamente de pompe funebre și crematoriu în Crimeea anexată. „În plus, terenul din cimitire se epuizează fizic”, a declarat Yevslikov pentru The Insider.

Yakushin a identificat orașul sudic Rostov, lângă granița cu Ucraina, ca un centru de transbordare pentru cadavrele care se întorceau din „operațiunea militară specială” a Rusiei. El a spus că orașul este atât de copleșit încât construiește un nou crematoriu, care va funcționa la capacitate maximă doi sau trei ani.

„Crematoriile cresc exponențial în Rusia”, a declarat Yevsikov pentru The Insider, care estimează că cele 33 de crematorii care funcționează în prezent în Rusia nu sunt în măsură să facă față cererii în creștere.

O destinație finală pentru soldații morți a fost identificată ca fiind satul Bakinskaya situat la 250 de kilometri sud de Rostov.

New York Times a raportat săptămâna aceasta că cimitirul Bakinskaya - folosit de grupul de mercenari Wagner, ai cărui luptători iau parte la invazia Ucrainei - s-a extins de șapte ori în ultimele două luni.

Fondatorul Wagner, Yevgeny Prigozhin, a confirmat luna trecută că luptătorii au fost îngropați în Bakinskaya, după ce spațiul s-a epuizat într-un alt cimitir și capelă Wagner, la 18 kilometri vest.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri