Opozantul şi fostul magnat rus al petrolului, Mihail Hodorkovski, consideră că există o 'opţiune reală' ca epoca preşedintelui rus Vladimir Putin să se încheie în următorii cinci ani, aşa cum declară într-un interviu acordat la sfârşitul săptămânii trecute în marja Conferinţei de securitate de la Munchen şi în care se referă la o carte a sa în care analizează ce se poate face în cazul în care asta se va întâmpla, relatează EFE, conform Agerpres.

'Cartea se axează pe ceea ce ar trebui făcut dacă epoca Putin se va încheia în următorii cinci ani, iar eu văd o opţiune reală în acest sens, în funcţie de succesele Ucrainei şi de angajamentul Occidentului în Ucraina', a spus Hodorkovski. Cu toate acestea, pentru fostul oligarh care a căzut în dizgraţia lui Putin şi a stat zece ani în închisoare, revoluţia este ceva ce trebuie să vină din interiorul Rusiei.

'Revoluţia trebuie să vină din interiorul Rusiei, fie din aparatul de securitate, fie din armată, nu ştim cine va putea să o facă. Dar Occidentul are un rol decisiv în ceea ce urmează ', a apreciat el. Hodorkovski s-a referit la sancţiuni şi la momentul în care acestea vor fi ridicate, avertizând în acest context că 'trebuie să fie clar pentru Occident că, după dispariţia lui Putin, nu va fi posibilă organizarea imediată a alegerilor' în Rusia.

'Va fi nevoie de doi sau trei ani. Cu cine va putea vorbi atunci Occidentul? Fie Putin va fi înlocuit de o altă personalitate, fie regiunile şi guvernele acestora vor forma un executiv provizoriu', a spus el. În acest context, Mihail Hodorkovski a avertizat că nu trebuie nutrite iluzii că sfârşitul luni Putin s-ar putea produce fără cel puţin o ameninţare de violenţă.

Hodorkovski este de părere că ucrainenii au avut noroc

'Ucrainenii au avut noroc că în faţa revoluţiei lor predominant paşnice (preşedintele de la acea vreme Viktor) Ianukovici a fugit. Putin nu e Ianukovici şi el va riposta. De aceea, nu va exista nicio schimbare de regim fără o ameninţare credibilă de violenţă', consideră fostul patron al Iukos. Asta înseamnă, spune el, că revoluţionarii vor trebui să-i ofere lui Putin două opţiuni.

'Ori pleci, ori te spânzurăm de cel mai apropiat stâlp. Iar apoi se vor negocia condiţiile plecării sale. În acelaşi timp, ar fi important ca schimbarea să se producă cu cât mai puţină violenţă, în caz contrar, perspectiva democraţiei s-ar îndepărta', apreciază el.

În ceea ce priveşte propriul rol în tranziţie, Hodorkovski s-a arătat sceptic, afirmând că a fost întotdeauna un manager ce prezintă un plan, care fie că este asumat, fie retras. 'Acesta nu este modul de lucru al unui politician', a recunoscut el. Fostul oligarh, care trăieşte în prezent în exil, s-a arătat sceptic şi faţă de orice posibilitate de discuţii cu Putin.

'Astăzi, Putin ar putea fi dispus să negocieze şi ar putea chiar să oprească războiul şi, poate, chiar să negocieze în privinţa teritoriilor deja ocupate. Dar trebuie să fim conştienţi că următorul pas ar fi mobilizarea armatei în teritoriile ocupate şi întărirea ei', a spus el.

'Atunci se va spune că trebuie să facă ceea ce aşteaptă adepţii săi de la el şi războiul va începe mai devreme decât se aştepta', avertizează Hodorkovski.

Sursa foto: snig / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri