Statele Unite s-au oferit să vândă Slovaciei 12 noi elicoptere Bell AH-1Z Viper cu o reducere de două treimi din preţ după ce Bratislava şi-a trimis în Ucraina avioanele sale de luptă retrase MiG-29, a anunţatâ ministrul apărării slovac, Jaroslav Nad, potrivit Reuters, preluat de Agerpres.

Oficialul slovac a spus că guvernul său încă trebuie să aprobe acest acord, conform căruia Bratislava va plăti 340 de milioane de dolari în următorii trei-patru ani, pentru un pachet în valoare de peste un miliard de dolari.

Restul sumei va fi acoperit prin programul SUA de finanţare militară externă, a precizat Nad într-o postare pe Facebook.

Înţelegerea include şi componente, instruire şi peste 500 de rachete AGM-114 Hellfire II, a spus el.

"Această ofertă este extrem de avantajoasă şi va spori semnificativ potenţialul de apărare al Slovaciei", a precizat ministrul.

Slovacia, stat membru al NATO de pe flancul estic, nu are în prezent elicoptere de luptă.

Vara trecută şi-a scos din funcţiune flota de avioane MiG şi s-a bazat pe vecinii săi central-europeni, cum ar fi Cehia, Polonia şi Ungaria, pentru sprijin în apărarea aeriană.

Săptămâna trecută, Slovacia a devenit al doilea dintre aliaţii Ucrainei, după Polonia, care oferă avioane de luptă, despre care Kievul spune că sunt cruciale pentru a respinge invazia rusă, ce durează de peste un an.

Slovacia va oferi de asemenea şi o parte din sistemul său KUB de apărare antiaeriană.

În afară de oferta de echipamente americane, Slovacia va primi de asemenea şi compensaţii de 250 de milioane de euro de la Uniunea Europeană, a declarat Nad.

Potrivit ministrului, oferta de elicoptere a fost motivată parţial de sprijinul Slovaciei pentru Ucraina vecină, dar reprezintă şi o compensaţie indirectă pentru livrarea întârziată de avioane de luptă F-16, pe care Bratislava le-a comandat în 2018 şi care acum urmează să ajungă în 2024.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri