Lukoil, cea mai mare companie petrolieră privată din Rusia, intenţionează să intre pe piaţa comercializării de combustibili din Kazahstan lansând un proiect de franciză, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, notează Agerpres.

Companiile petroliere din Rusia sunt extrem de interesate de Asia Centrală, după ce accesul lor la pieţele europene a fost afectat de sancţiunile occidentale.

Conform surselor, Lukoil intenţionează să ofere retailerilor locali de combustibili o schemă de franciză, urmând să-i aprovizioneze cu benzină din Rusia şi Kazahstan.

Reprezentanţii Lukoil nu au răspuns solicitărilor Reuters de a comenta informaţia.

"Se lucrează la propuneri, încă sunt discutate detaliile", susţin sursele. Acestea au explicat că, în 13 martie, reprezentanţii Lukoil s-au întâlnit cu Asociaţia comercianţilor de combustibili din Kazahstan la un eveniment sponsorizat de Ministerul kazah al Energiei.

"Numărul centrelor de vânzare cu amănuntul şi posibilele regiuni în care vor fi amplasate încă sunt discutate", au precizat sursele.

Asociaţia comercianţilor de combustibili din Kazahstan a confirmat întâlnirea cu Lukoil dar nu a prezentat amănunte suplimentare. Nici Ministerul kazah al Energiei nu a răspuns imediat solicitărilor Reuters de a comenta informaţia.

În Kazahstan, unde producţia şi preţul combustibililor sunt sub controlul statului, importurile din Rusia ar putea fi dificile, susţin sursele.

"Încă nu este clar cum va aproviziona Lukoil cu produse petroliere centrele de vânzare cu amănuntul, deoarece preţurile produselor petroliere ruseşti sunt prea mari pentru piaţa locală", au adăugat acestea.

Cea mai bună opţiune pentru Lukoil ar fi să ofere benzină premium care poate fi vândută la preţuri mai mari, apreciază traderii.

Cel mai mare lanţ de benzinării este Qazaq Oil (deţinut anterior de KazMunayGas), cu 374 centre, Helios cu 282, Sinooil cu 198 şi Gazprom Neft din Rusia cu 78.

Gazprom Neft este singura companie petrolieră din Rusia cu benzinării în Kazahstan.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri