31 Mai 2007

Excedentul comercial chinez ar putea depasi 300 mld. dolari

Excedentul comercial chinez ar trebui sa depaseasca un nou record in 2007, putand atinge 250 de miliarde sau chiar 300 de miliarde de dolari, a estimat marti Comisia Nationala pentru Reforma si Dezvoltare (CNRD), informeaza NewsIn.

Intr-o analiza publicata pe site-ul sau, CNRD, care este principalul organism chinez de planificare economica, afirma ca "daca se iau in calcul tendintele" observate la inceputul anului, "excedentul comercial pentru intreg anul este estimat la 250-300 miliarde dolari". Excedentul cumulat pentru primele patru luni ale anului a atins nivelul de 63,31 miliarde dolari.

China a acumulat mai multe recorduri in ultimii doi ani, inregistrand in 2006 un surplus comercial de 177,47 miliarde dolari, in crestere cu 74% fata de anul precedent. Un studiu recent realizat de un institut afiliat Academiei chineze de stiinte a estimat deja ca cresterea excedentului comercial s-ar putea ridica in 2007 la 43%, pana la 254 miliarde dolari.

CNRD a tinut sa sublinieze ca acest excedent care alimenteaza enormele rezerve valutare ale Chinei, devenite cele mai mari din lume, are si anumite consecinte negative, alimentand mai ales o lichiditate excesiva. Comisia a reamintit insa ca obiectivul pe termen lung este de a realiza un echilibru intre importuri si exporturi.



Citeste si