3 Aprilie 2023

Bombă nucleară americană ar fi fost avariată la o bază din Europa: A fost „peticită” cu bandă adezivă



Una dintre bombele nucleare americane depozitate la o bază aeriană olandeză ar fi fost avariată într-un accident recent, care ar fi fost „peticită” cu bandă adezivă, relatează The Guardian.

Federația Oamenilor de Știință Americani (FAS) a descoperit o fotografie cu o bombă B61 inspectată pentru daune de către soldații americani. În imagine se vede că partea din spate a bombei pare să fi fost răsucită în urma unei lovituri, iar una dintre aripile de pe coadă lipsește. Mai mult, poate fi observat și că există bandă adezivă roz care acoperă o gaură sau o îndoitură.

Un raport FAS menționează că imaginea a fost geolocalizată la baza forțelor aeriene Volkel din Țările de Jos, una dintre cele șase baze europene în care sunt stocate în prezent un total de 100 de bombe gravitaționale nucleare B61, ca parte a unui acord de partajare nucleară al SUA.

„Trebuie subliniat dinainte că nu există nicio confirmare oficială că imaginea a fost făcută la Volkel AB, că forma îndoită B61 este o armă reală (și nu una de exercițiu) sau că dauna a fost rezultatul unui accident (sau ca urmare a unei simulări de antrenament),” a scris Hans Kristensen, autorul raportului și directorul proiectului de informare nucleară FAS. „Dar dacă imaginea este într-adevăr de la un eveniment de arme nucleare, ar constitui primul caz documentat al unui accident recent cu arme nucleare la o bază aeriană din Europa.”

(Foto via fas.org)

Forțele aeriene nu au infirmat incidentul, dar nici nu l-au confirmat

Un purtător de cuvânt al forțelor aeriene americane din Europa nu a comentat direct fotografia, dar a spus că „SUA mențin cel mai înalt nivel de standarde pentru personal și echipamente, care includ activități de rutină de instruire, întreținere și securitate, pentru a proteja capacitățile critice ale Americii”.

„Conform politicilor SUA, nu putem nici să confirmăm, nici să infirmăm prezența sau absența armelor nucleare în orice locație generală sau specifică, inclusiv exerciții specifice sau operațiuni din lumea reală”, a spus purtătorul de cuvânt.

Modelul de bombă B61 este singura armă nucleară tactică rămasă în arsenalul SUA, iar 100 dintre ele sunt depozitate în Țările de Jos, Belgia, Germania, Italia și Turcia. Bombele rămân proprietatea SUA, dar echipajele aeriene de la alți șase aliați NATO (cele cinci gazde plus Grecia) sunt antrenate să le urce în avioane și să le piloteze.

În cazul unor ostilități, ar fi nevoie de acordul SUA, al grupului de planificare nucleară NATO și, pe baza istoriei aranjamentului, al prim-ministrului Marii Britanii, ca armele să fie transferate pe avioanele aliate. Astfel de operațiuni de partajare nucleară sunt practicate în fiecare an în cadrul exercițiului Steadfast Noon al NATO, cel mai recent având loc în noiembrie, iar de la invazia pe scară largă de către Rusia a Ucrainei, Polonia a cerut să facă parte din aranjament.



Citeste si