Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a declarat că "nu este momentul" pentru desfăşurarea unor "discuţii diplomatice de pace" cu Rusia în vederea încheierii războiului în Ucraina, iar unica propunere de pace valabilă este cea a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, adică retragerea trupelor ruse din toate teritoriile ucrainene ocupate, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

"Din nefericire, nu este momentul pentru discuţii diplomatice de pace, este momentul sprijinului militar în război pentru Ucraina”, a susţinut Borrell în intervenţia sa la forumul "Starea Uniunii", care se desfăşoară în oraşul italian Florenţa.

El a apreciat pozitiv implicarea Chinei, în urma convorbirii telefonice între Volodimir Zelenski şi omologul său chinez Xi Jinping, dar vede în iniţiativa de pace evocată anterior de China mai degrabă o "listă cu consideraţii înţelepte" şi consideră că singura propunere de luat în considerare este cea a Ucrainei, respectiv retragerea completă a trupelor ruse şi restabilirea graniţelor ucrainene anterioare anexării Crimeei.

Borrell nu a menţionat alte propuneri de mediere, cum ar fi cea anunţată recent de Vatican, dar negată atât de Moscova cât şi de Kiev, ori cea a preşedintelui brazilian Lula da Silva. El a apărat poziţia americană şi europeană de a continua aprovizionarea Ucrainei cu arme pentru a învinge militar Rusia.

"Realitatea este că (preşedintele rus, Vladimir) Putin a spus că încă are obiective militare şi până când nu le va atinge va continua să lupte", a motivat şeful diplomaţiei UE. "Dacă nu am fi sprijinit Ucraina, căderea ei ar fi fost o chestiune de zile. Nu avem de ales", a mai spus Borrell.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri