China va "riposta " la eventualele sancţiuni ale Uniunii Europene împotriva companiilor chineze pentru presupusele lor schimburi comerciale cu Rusia, a avertizat, la Berlin, ministrul de externe chinez, Qin Gang, relatează AFP, citată de Agerpres.

Avertismentul chinezilor a venit ca o replică la o declaraţie a şefei diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, care a criticat neutralitatea revendicată de China în conflictul din Ucraina.

"China şi companiile ruse au relaţie normală, una de cooperare. Acest tip de cooperare normală nu trebuie să fie afectat de eventualele sancţiuni europene” a avertizat Qin Gang în cursul unei conferinţe de presă comune cu titulara Ministerului german de Externe.

Comisia Europeană a supus atenţiei statelor membre ale UE al 11-lea pachet de măsuri restrictive împotriva Rusiei, destinat să împiedice eludarea sancţiunilor europene.

"Obiectivul este de a evita ca bunurile interzise exportului spre Rusia să găsească o cale pentru a aproviziona complexul militar rus", a explicat Eric Mamer, purtător de cuvânt şef al executivului european. Propunerea Comisiei vizează pentru prima oară opt companii chineze şi din Hong Kong acuzate că reexportă articole sensibile în Rusia, potrivit unui document consultat de AFP.

"China va da replica necesară pentru a-şi proteja cu fermitate interesele legitime ale companiilor chineze", a avertizat Gang, exprimându-se "ferm" împotriva sancţiunilor.

Baerbock a cerut la rândul său Chinei să adopte o poziţie clară în conflictul din Ucraina, apreciind că a susţine neutralitatea înseamnă să te plasezi de partea Rusiei.

"Neutralitatea înseamnă să fii de partea agresorului", a insistat şefa diplomaţiei germane.

"China poate, dacă se decide, să joace un rol important pentru a se pune capăt războiului", a adăugat Baerbock.

China se prezintă drept un interlocutor neutru în conflictul din Ucraina, în pofida apropierii sale de Rusia, notează AFP.

Beijingul a făcut public în februarie un document în 12 puncte în care îşi prezintă poziţia, îndemnând Moscova şi Kievul să poarte discuţii. O aşteptată convorbire telefonică a avut loc la sfârşitul lunii aprilie între preşedintele chinez Xi Jinping şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, prima de la începutul ofensivei ruse în Ucraina, la 24 februarie 2022.

Şeful diplomaţiei chineze a declarat la Berlin că ţara sa va trimite "în curând un reprezentant special pentru afaceri europene în Ucraina". "El va se va deplasa şi în alte ţări europene", a precizat Qin Gang, asigurând că Beijingul "continuă să pledeze pentru negocieri" între Rusia şi Ucraina.

Germania este prima etapă a turneului din această săptămână a ministrului de externe chinez în Europa, care mai cuprinde vizite în Franţa şi în Norvegia.

Al 11-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei va fi discutat de reprezentanţii statelor membre la Bruxelles şi vor fi necesare mai multe reuniuni până se va ajunge la adoptarea lui, întrucât propunerea este foarte tehnică, au explicat două surse diplomatice de la Bruxelles.

Uniunea Europeană vrea să se doteze cu mijloacele de luptă împotriva eludării sancţiunilor sale şi caută să descurajeze firmele străine şi ţările terţe să ajute Rusia prin reexportarea către aceasta de bunuri ce pot fi utilizate de către complexul militar-industrial rus, în special semiconductori şi circuite integrate, a subliniat o sursă diplomatică europeană.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri