China forează o gaură în deșert de peste 11.000 de metri adâncime pentru a studia zonele adânci sub suprafața planetei. Gaura va străpunge prin zece straturi de rocă, proces prin care cercetătorii speră să găsească semne de viață, așa cum sugerează descoperirile în forajele realizate în trecut.

Operațiunea de forare a început pe 30 mai și are loc în regiunea Xinjiang, din nord-vestul Chinei. Procesul de foraj va ajunge adânc în Pământ, pătrunzând în mai mult de 10 straturi continentale, scrie news.sky.com.

Forajul nu este, cu siguranță, un efort superficial, însă tot nu bate cel mai mare record din 1979. Este vorba desore Kola Superdeep Borehole, un proiect sovietic situat la granița dintre Rusia și Norvegia, cu o adâncime de 12.262 m.

„Dificultatea de construcție a proiectului de foraj poate fi comparată cu un camion mare care rulează pe două cabluri subțiri de oțel”, a declarat pentru mass-media de stat Sun Jinsheng, academician la Academia Chineză de Inginerie.

Unele echipamente implicate în operațiune cântăresc mai mult de 2.000 de tone. Bazinul Tarim, unde se află gaura, este dificil de explorat din cauza mediului său aspru și a condițiilor subterane complicate.

Regiunea Xinjiang din China, unde construcția sondei este în curs de desfășurare, a fost în mod repetat în atenția mass-media, în ultimii ani, din cauza persecuției statului asupra poporului uigur.

Sursa foto: captură video YouTube

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri