Banca Centrală Europeană ar putea majora din nou dobânzile la reuniunea de politică monetară din iulie, a declarat preşedintele BCE, Christine Lagarde, transmit DPA şi Reuters, citate de Agerpres.

Dacă nu va exista o schimbare profundă a economiei, "este posibil să continuăm majorarea dobânzilor luna viitoare. Nu ne gândim să facem pauză", a anunţat Lagarde la scurt timp după ce Consiliul guvernatorilor BCE a informat că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 4%, 4,25% şi, respectiv, 3,50%.

Este cel mai ridicat nivel al ratei dobânzii la depozite din ultimii 22 de ani.

"Inflaţia scade progresiv, dar este proiectată să rămână la un nivel prea ridicat prea mult timp", a informat BCE într-un comunicat, după reuniunea de politică monetară.

Lagarde a declarat că sugestia ei privind noi majorări de dobânzi în viitor "nu reprezintă probabil o surpriză" şi BCE "este decisă să-şi îndeplinească obiectivul" de a reduce inflaţia la 2% "în timp util".

Datele preliminare ale Eurostat arată că rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut până la 6,1% în mai, de la un nivel de 7% înregistrat în aprilie. Cifra anunţată de Eurostat este sub estimările analiştilor, care mizau pe o stagnare a inflaţiei la 6,3%.

Următoarea reuniune de politică monetară a BCE va avea loc în 27 iulie.

"Până acum, BCE a găsit un compromis bun între lupta determinată contra inflaţiei şi efecte modeste ale măsurilor asupra economiei. Dar nu suntem încă la finalul acestui drum: mersul pe sârmă continuă", a apreciat Ulrich Kater, economist şef la Dekabank.

La rândul său, directorul general al Asociaţiei federale a băncilor publice din Germania (VÖB), Iris Bethge-Krauß, a afirmat: "BCE se îndreaptă în direcţia potrivită, dar nu a ajuns încă acolo".

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri