Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunţat că a convenit cu cancelarul german, Olaf Scholz, demararea unor discuţii interguvernamentale care să conducă la elaborarea unui plan comun de acţiune pe subiecte de interes strategic, scrie Agerpres.

"Ne propunem demararea unor discuţii între cele două Guverne în vedere setării unui plan de acţiune comun pe subiecte de interes strategic şi a unui format de dialog permanent care să ne permită să atingem obiectivele fixate. Ridicarea la un nivel strategic a relaţiilor noastre diplomatice reprezintă un moment important pentru cooperarea noastră bilaterală. Vom putea astfel să dezvoltăm şi mai mult legăturile dintre România şi Germania în toate domeniile de interes comun. Doresc să mulţumesc cancelarului Scholz pentru sprijinul oferit acestui demers", a declarat Ciolacu, aflat în vizită de lucru la Berlin, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu Scholz.

El a precizat că pe agenda discuţiilor s-au aflat mai multe teme importante, atât la nivel bilateral, cât şi la nivel european.

"Am discutat despre cooperarea economică şi despre cum putem dezvolta împreună, atât zona comercială, cât şi componenta investiţională, folosind inclusiv resursele europene", a afirmat Ciolacu. Potrivit premierului, Germania este partenerul comercial principal al României.

"Există, însă, un potenţial enorm de dezvoltare între cele două ţări şi am identificat noi modalităţi în care putem să lucrăm împreună pentru a acoperi noi pieţe. Spre exemplu, două direcţii importante sunt participarea activă la procesul de reconstrucţie a Ucrainei sau sprijinirea dezvoltării Republicii Moldova. În acest context, doresc să reiterez susţinerea noastră deplină pentru Ucraina în aceste momente dificile. Trebuie să continuăm să oferim Ucrainei tot sprijinul necesar şi salut eforturile făcute de Guvernul din Germania cu care lucrăm foarte bine pe această zonă. Subliniez susţinerea noastră pentru începerea în cel mai scurt timp a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană atât pentru Ucraina, cât şi pentru Republica Moldova", a transmis Marcel Ciolacu.

Şeful Executivului de la Bucureşti a evidenţiat că România este "un actor serios, credibil şi stabil pe Flancul estic şi poate juca un rol activ la Marea Neagră în vederea promovării agendei noastre comune". Conform acestuia, există premisele ca România să fie un hub pe zona de energie.

"Avem numeroase resurse proprii, dar şi proiecte pe zona de energie, care să asigure României un rol determinant în stabilitatea regiunii. Acest lucru oferă oportunităţi importante pentru companiile germane. Totodată, România are un potenţial semnificativ pe zona de agricultură şi de construcţii, domenii pentru care am elaborat recent măsuri suplimentare de sprijin", a mai declarat prim-ministrul.

El a completat că o componentă importantă este reprezentată de industria de apărare, unde deja au fost demarate o serie de proiecte comune, în coordonare cu Uniunea Europeană şi NATO.

"Doresc să vă informez că în cursul zilei de mâine voi avea discuţii cu mediul de afaceri româno-german, dar şi cu industria de apărare germană. Mai mult, în septembrie, urmează să organizăm un forum de afaceri româno-german la Berlin, la care sper să putem fi reprezentaţi la cel mai înalt nivel", a menţionat Ciolacu.

Premierul a mai subliniat rolul comunităţii româneşti din Germania şi comunităţii etnicilor germani din România, care aduc o valoare adăugată relaţiilor bilaterale.

"Salut sprijinul oferit de Guvernul din Germania pentru românii aflaţi astăzi în Germania şi vă asigur că Executivul pe care-l reprezint lucrează îndeaproape cu toate minorităţile prezente în România. Mă bucur că în delegaţia noastră îl avem alături de noi pe deputatul minorităţii germane din Parlamentul României, pe domnul Ovidiu Ganţ", a adăugat Marcel Ciolacu.

El a mulţumit cancelarului Olaf Scholz pentru sprijinul oferit în vederea aderării României la Spaţiul Schengen. "Germania a demonstrat că este un prieten adevărat al României. Am discutat împreună despre cum putem trece peste acest blocaj nejustificat, care afectează, în opinia noastră, direct unitatea europeană. Contăm pe sprijinul Germaniei în vederea depăşirii acestui moment", a evidenţiat Ciolacu.

Sursa foto: Shutterstock / Victor Mogyldea

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri