Pieţele bursiere din întreaga lume înregistrau astăzi scăderi pe linie, după decizia Fitch de a scoate SUA din categoria statelor care beneficiază de cel mai bun rating de ţară (AAA), investitorii preferând să se reorienteze spre active sigure, informează AFP, conform Agerpres.

Bursele europene au deschis şedinţa de miercuri în scădere, în jurul orei 01.15 GMT bursa de la Paris afişa o scădere de 0,96%, bursa de la Londra una de 0,99%, cea de la Frankfurt înregistra un declin de 1,26%, iar bursa de la Milano afişa un declin de 1,07%.

Scăderi mult mai importante au fost înregistrate pe pieţele din Asia, unde indicele bursei de la Tokyo a pierdut 2,30%, bursa de la Hong Kong a scăzut cu 2,42%, iar cea de la Shanghai a închis şedinţa cu o pierdere de 0,89%.

Marţi seară, agenţia de evaluare financiară a retrogradat, cu o treaptă, ratingul de ţară al SUA, de la AAA până la AA plus, vorbind de o eroziune a guvernanţei legată de crizele repetate provocate de negocierile pentru majorarea plafonului de îndatorare. Acest anunţ a provocat o cădere imediată, de aproximativ 0,30%, a cursului dolarului în raport cu moneda euro, după care cursul de schimb al monedei americane şi-a revenit.

În opinia lui Michael Hewson, analist la CMC Markets, retrogradarea SUA a avut în primul rând un efect declanşator pentru investitorii care doreau să îşi marcheze câştigurile după o lună iulie cu creşteri.

În plus, decizia Fitch a stimulat cererea pentru active de refugiu, precum obligaţiuni şi dolarul american.

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a decis de asemenea să retrogradeze, cu o treaptă, ratingul de ţară al Franţei, invocând în special recentele tensiuni sociale care vor afecta capacitate autorităţilor de a reduce deficitul şi datoria, informează AFP.

Ca urmare a acestei decizii, ratingul Franţei a fost coborât de la "AA", cu perspectivă negativă, până la "AA minus", cu perspectivă stabilă, astfel că acum a doua mare economie a zonei euro are acelaşi calificativ cu cel al Irlandei sau Cehiei. Deficitul bugetar prognozat al Franţei pentru acest an şi anul viitor este cu mult peste media ţărilor care beneficiază de un rating de tip "AA", a informat Fitch.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri