Regele Charles al III-lea face o "treabă bună", consideră majoritatea britanicilor chestionaţi pentru un sondaj YouGov înaintea împlinirii unui an de la moartea reginei Elisabeta a II-a, relatează dpa, preluat de Agerpres.

Întrebaţi dacă Marea Britanie ar trebui să aibă în continuare o monarhie sau să opteze pentru un şef de stat ales, sprijinul pentru instituţie a scăzut în rândul persoanelor mai tinere chestionate.

Sondajul a constatat că 80% dintre persoanele de peste 65 de ani şi-au exprimat susţinerea pentru familia regală, însă doar 37% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani au făcut acest lucru. Circa 61% din toate grupele de vârstă chestionate au au afirmat că ţara ar trebui să păstreze monarhia, 24% au optat pentru un şef de stat ales şi 15% nu au fost siguri.

La sondajul YouGov realizat în perioada 26-28 august au participat 2.020 de adulţi din Marea Britanie. Întrebaţi dacă regele Charles face o treabă bună, 59% dintre cei chestionaţi au răspuns afirmativ, în timp ce 17% au avut o părere contrară.

Regina Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh al Marii Britanii, a murit la Balmoral, în Scoţia, pe 8 septembrie anul trecut, la vârsta de 96 de ani, după o domnie de 70 de ani.

Regele Charles al III-lea şi regina consoartă Camilla vor marca acest moment în privat la reşedinţa lor din Scoţia.

Majortatea românilor (66%) nu doresc revenirea la monarhie, arată datele unui sondaj publicat chiar în ziua venirii Regelui Charles al III-lea în România

Aproape două treimi dintre români (66%) consideră că România trebuie să îşi păstreze forma de organizare politico statală şi să nu revină la monarhie aşa cum a fost până în 1947, relevă un sondaj al Avangarde dat publicităţii chiar în ziua în care Regele Charles al III-lea a vizitat România, prima pe care o face în țara noastră în calitatea de monarh al Marii Britanii.

La întrebarea "Credeţi că, în viitor, România ar trebui să îşi schimbe forma de organizare politico-statală şi să revină la monarhie aşa cum a fost până în 1947", 18% dintre cei intervievaţi au răspuns afirmativ, 66% negativ, 13% "nu au putut aprecia", iar 3% nu au răspuns, scrie Agerpres.

Potrivit sondajului, Regele Mihai "a făcut cel mai mult bine ţării", 19% dintre intervievaţi susţinând acest lucru, urmat fiind de Carol I (14%), Regele Ferdinand (8%), Regina Maria (4%). Restul intervievaţilor au apreciat că "niciunul nu a făcut bine ţării" ( 6%), 16% nu pot aprecia, iar 33% au bifat varianta "nu ştiu/nu răspund".

Întrebaţi despre opinia referitoare la "ce a fost instituţia monarhică în România", 44% dintre români spun că au "o părere bună", 30% "nu au o părere bună", 22% "nu au o părere formată", iar 4% nu au răspuns. Despre Custodele Coroanei, Margareta, 32% dintre respondenţi au spus că au "o părere bună", 44% "nici bună, nici proastă", 7% "proastă", 9% "nu au o părere sau nu ştiu cine este" şi 8% nu au răspuns.

Sursa foto: Presidency

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri