Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi că aderarea României la OCDE reprezintă o prioritate de prim rang a Guvernului. Premierul l-a primit la Palatul Victoria, pe secretarul general adjunct al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), Ulrik Knudsen, transmite Agerpres.

Potrivit unui comunicat remis AGERPRES de Guvern, Marcel Ciolacu a subliniat cu acest prilej că aderarea României la OCDE reprezintă o prioritate de prim rang a Guvernului, iar secretarul general adjunct al OCDE, Ulrik Knudsen, a transmis la rândul său un mesaj de susţinere pentru eforturile României de aderare la organizaţie.

Premierul a reconfirmat în cadrul discuţiei angajamentul ferm al autorităţilor române pentru finalizarea cu succes a procesului de aderare, respectiv pentru adoptarea instrumentelor juridice ale organizaţiei şi alinierea legislaţiei, politicilor şi practicilor naţionale la standardele OCDE, mai informează Executivul.

"Obţinerea statutului de membru al OCDE rămâne un obiectiv strategic, cel mai important după aderarea la NATO şi la UE, împărtăşit şi asumat de întreaga clasă politică, indiferent de schimbările de la conducerea Guvernului", a mai declarat prim-ministrul.

Guvernul subliniază că procesul de aderare are atât o dimensiune internă, care implică reforme, modernizare şi dezvoltare, cât şi o dimensiune externă, axată pe cooperare cu organizaţia şi dialog cu statele membre.

"România este pe deplin angajată să progreseze pe ambele planuri, printr-un efort interinstituţional susţinut, similar celui realizat în perioada procesului de aderare la Uniunea Europeană", a subliniat Ciolacu.

Cel mai recent semnal privind angajamentul politic concret pentru aderarea la OCDE este ratificarea Convenţiei Anti-Mită, unul dintre cele mai importante instrumente juridice ale OCDE, se arată în comunicat.

Şeful Executivului a evidenţiat şi celelalte măsuri adoptate pe plan intern în sensul coordonării demersurilor sectoriale aferente etapei actuale a procesului de aderare, precum şi activitatea Comitetului naţional pentru aderarea României la OCDE, pe care îl coordonează în calitate de prim-ministru, şi rolul Ministerului Afacerilor Externe, care coordonează la nivel de lucru procesul de aderare a României la OCDE.

"Secretarul general adjunct al OCDE, Ulrik Knudsen, a dat asigurări că Secretariatul Organizaţiei va continua să acorde ţării noastre întreg sprijinul necesar şi a încurajat România să menţină ritmul actual susţinut de răspuns la chestionarele de evaluare şi de participare la misiunile de evaluare sectoriale în cadrul procesului de aderare. Prezent la Bucureşti cu prilejul Summit-ului şi Forumului de Afaceri ale Iniţiativei Celor Trei Mări, oficialul OCDE a felicitat România pentru organizarea acestor evenimente şi a evidenţiat contribuţia României la dezvoltarea infrastructurii de transport, energetice şi digitale în arealul statelor membre din formatul de cooperare al Iniţiativei Celor Trei Mări.

Evidenţiind corespondenţa acestui demers cu agenda OCDE, Ulrik Knudsen a apreciat că România demonstrează deja un grad ridicat de convergenţă cu valorile, principiile şi obiectivele organizaţiei şi aduce o contribuţie valoroasa la activitatea regională a OCDE", mai spune comunicatul.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri