Nigeria, cea mai populată țară din Africa și a șasea din lume, a rămas fără energie electrică aproape jumătate de zi. Cum a fost posibil acest blackout în una dintre țările cu cele mai mari resurse de energie din lume?

Potrivit AP, un incendiu care a afectat o linie de înaltă tensiune a dus la închiderea întregului sistem energetic național din Nigeria pe 14 septembrie. Companiile de energie au anunțat pe rețelele sociale ”colapsul total al sistemului”. A durat 10 ore pentru ca alimentarea cu electricitate să fie restabilită în parametri normali.

Rețeaua de energie din Nigeria a mai trecut prin astfel de incidente, chiar dacă de proporții mai mici, de patru ori în decursul anului 2022, scrie BBC. Autoritățile au dat de fiecare dată vina pe probleme tehnice.

Mai puțin de 50% din populația țării este conectată la rețeaua de energie. Majoritatea gospodăriilor și micilor afaceri folosesc generatoare pe benzină, dar prețul carburanților s-a dublat în ultimul an, cu toate că Nigeria este un mare producător de petrol.

Nigeria se bazează pe centrale pe gaz și hidrocentrale, unele dintre acestea fiind recent construite; în schimb, investițiile în rețele au fost neglijate. Deși țara are o populație de peste 230 de milioane de locuitori, produce mai puțină energie decât România. Conform biroului de statistică din Nigeria, în 2021 a produs 36,4 TWh. În același an, România a generat mai mult de 57 TWh.

Nigeria are printre cele mai mari reurse de energie din lume - este pe locul 10 în lume la rezervele de petrol și pe locul 8 la gaze. Potrivit estimărilor specialiștilor, țara africană ar putea genera peste 50 TWh pe an doar din capacități hidro.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri