Guvernul irakian a calificat bombardamentele efectuate de SUA la sud de capitala Bagdad asupra unei grupări pro-iraniene drept "încălcare flagrantă a suveranităţii" Irakului, precizând că Washingtonul nici măcar nu l-a informat în prealabil cu privire la aceste atacuri, potrivit agenţiilor France Presse şi Reuters, citate de Agerpres.

Acţiunea armatei americane s-a desfăşurat "fără cunoştinţa agenţiilor guvernamentale irakiene", menţionează guvernul irakian într-un comunicat, ce denunţă o "escaladare periculoasă" în contextul tensiunilor regionale amplificate de războiului dintre Israel şi gruparea palestiniană Hamas în Fâşia Gaza. Atacul american reprezintă o "încălcare flagrantă a suveranităţii", se arată în acelaşi comunicat.

Făcând pe de altă parte aluzie la grupările armate pro-iraniene, guvernul de la Bagdad, numit de o majoritate parlamentară formată din partide apropiate de Teheran, consideră "condamnabile şi ilegale" activităţile de natură militară "desfăşurate în afara cadrului constituţional al armatei".

Washingtonul a anunţat mai devreme că a efectuat bombardamente "de precizie" la sud de Bagdad asupra a două baze ale unei grupări paramilitare irakiene pro-Teheran, Kataib Hezbollah (Brigăzile Hezbollah), ca represalii după seria de peste 60 de atacuri efectuate de grupări pro-iraniene asupra trupelor americane în Irak şi Siria. Potrivit armatei americane, au fost distruse în aceste bombardamente un centru de operaţiuni şi un centru de comandă şi control al grupării Kataib Hezbollah.

De partea sa, mişcarea pro-iraniană a anunţat că opt dintre membrii săi au fost ucişi în aceste atacuri. Această "crimă nu va rămâne nepedepsită", a ameninţat Kataib Hezbollah, promiţând că-şi va "extinde anvergura ţintelor, dacă inamicul îşi continuă metoda criminală".

Statele Unite au fost până acum retincente să riposteze atacurilor împotriva trupelor sale din regiune, date fiind situaţia politică instabilă în Irak şi eforturile de a preveni o extindere a conflictului din Fâşia Gaza. Dar Washingtonul a decis să recurgă totuşi la represalii după atacul efectuat luni cu o rachetă balistică asupra bazei irakiene Ain al-Assad, unde sunt staţionate trupe americane şi ale coaliţiei antijihadiste internaţionale, atac soldat cu opt răniţi.

Sursa foto: Sadik Gulec / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri