Proiectul de buget pentru 2024 prevede o creștere de salarii de 5% pentru toți bugetarii, cu excepția demnitarilor, anunță Marcel Ciolacu.

În ceea ce privește creșterea salariilor pentru profesori, prim-ministrul a declarat că va urma o decizie după discuțiile cu liderii de sindicat, el fiind convins că va rezulta o „situație corectă”. Legat de deficitul din 2024, el consideră că va fi sub 5% și cu cel puțin 0,5 puncte procentuale mai mic decât deficitul din acest an.

"Va fi o majorare la tot sistemul bugetar de 5%, mai puţin pentru demnitari. Este o decizie foarte clară. Menţinem 7, mergem chiar mai mult, fiindcă oricum a crescut a crescut PIB-ul şi mergem şi mai mult pe investiţii nominal, dar mergem la un proces de 7,3% pe investiţii. Este cel mai mare buget pe investiţii din istoria României. Avem un buget iarăşi istoric la Educaţie de 4,1%, deci o mărire de 60% a bugetului pe Educaţie. Trebuie să ţinem cont şi de faptul că avem fonduri europene prinse în PNRR şi în exerciţiul financiar actual de aproape 12 miliarde, în acest moment, sunt cele mai mari investiţii în sistemul de educaţie în şcoli, în toată infrastructura", a declarat Ciolacu, la sediul central al PSD.

Întrebat despre salariile profesorilor, el a arătat că va fi luată o decizie împreună cu liderii de sindicat.

"O să decid cu liderii de sindicat în aceste zile. Era normal să aşteptăm să închidem întregul buget, să bugetez aceşti bani la Ministerul Educaţiei, sunt ferm convins că vom avea împreună o situaţie corectă", a adăugat prim-ministrul.

Potrivit acestuia, niciun minister nu pierde niciun ban.

"Ministerele care au mai puţini bani sunt cele care au finalizat investiţiile şi au avut banii pentru cofinanţare anul acesta. Scriptic, ca şi procente, este Ministerul Economiei, dar e normal, pentru că s-a desfiinţat Ministerul IMM-urilor şi Turismului. La Ministerul Transporturilor este o majorare consistentă, avem o majorare şi la Ministerul Sănătăţii - aproape 26% - şi la Ministerul Transporturilor 30%, este o majorare şi la Casa de Sănătate, şi am ajuns la cifra de 12 miliarde de euro la Casa de Sănătate, dar trebuie să găsim cât mai corect cum se cheltuie aceşti bani, pentru că eu unul m-am săturat să văd la televizor breaking news-uri că nu există bani de medicamente, că nu s-au plătit spitalele, că nu s-au plătit programele, când noi alocăm 12 miliarde de euro la Casa de Sănătate", a transmis liderul PSD.

El a atras atenţia că este necesară, în primul rând, digitalizarea CNAS, pentru a se şti foarte bine, în timp real, unde se cheltuie banii şi cum sunt gestionaţi. "Sunt ferm convins că e una dintre priorităţi, atât a Guvernului, cât şi a statului român digitalizarea de la Casa de Sănătate", a completat premierul.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri