Manifestanţii care contestă rezultatele alegerilor legislative recente din Serbia au atacat duminică primăria din Belgrad, spărgând geamuri cu pietre, înainte de a fi împinşi înapoi de poliţie, a notat un jurnalist AFP, preluat de Agerpres.

Protestatarii au aruncat în clădire cu pietre, beţe şi ouă, spărgând geamuri şi încercând să forţeze intrarea, dar au fost respinşi de forţele de poliţie din interior.

Poliţiştii, care au folosit în special spray cu piper, se aflau în faţa intrării principale a primăriei, protejaţi de scuturi. În jurul orei locale 22:00, manifestanţii au fost dispersaţi.

Preşedintele naţionalist Aleksandar Vucic, al cărui partid a fost declarat câştigător la alegerile legislative din 17 decembrie, a afirmat că autorităţile vor avea capacitatea de a aresta şi de a-i judeca pe cei responsabili pentru aceste incidente.

"Aceste scene sunt dramatice (...) dar nu este nicio revoluţie în derulare şi nu vor învinge", a declarat el la postul proguvernamental Pink TV, potrivit agenţiei de presă Beta.

Într-un comunicat, Ministerul de Interne a cerut demonstranţilor să nu recurgă la violenţe şi a asigurat că reprezentanţii opoziţiei au "garantat că astfel de evenimente nu se vor mai produce".

Votul din 17 decembrie a atras critici pe scară largă după ce o echipă de observatori internaţionali - inclusiv reprezentanţi ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) - a denunţat o serie de nereguli.

Sute de persoane au manifestat zilnic în faţa comisiei electorale, iar condamnările internaţionale nu au lipsit.

Rusia a acuzat luni Occidentul că încearcă "să destabilizeze" situaţia în Serbia. "Este evident că Occidentul colectiv încearcă să destabilizeze situaţia în ţară", a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, citată de agenţia rusă de ştiri RIA Novosti, comparându-i pe manifestanţii din Serbia cu cei din piaţa Maidan de la Kiev, unde pro-occidentalii au venit la putere la începutul lui 2014.

Mii de persoane au cerut, la Belgrad, anularea alegerilor parlamentare şi locale

Mii de persoane s-au strâns duminică în centrul Belgradului pentru a cere anularea alegerilor parlamentare şi locale desfăşurate în urmă cu o săptămână şi declarate incorecte de observatorii internaţionali, informează Reuters.

Partidul Progresist Sârb (SNS) s-a plasat pe prima poziţie, cu 46,72% din voturi, potrivit rezultatelor preliminare publicate de Comisia electorală naţională.

Alianţa 'Serbia Împotriva Violenţei' a ocupat poziţia a doua, cu 23,56% din voturi, iar pe locul al treilea s-a plasat Partidul Socialist din Serbia, cu 6,56% din sufragii.

Însă scrutinul a suscitat numeroase critici după ce o echipă de observatori internaţionali, ce a inclus reprezentanţi ai OSCE, a denunţat o serie de ''nereguli'', printre care cazuri de ''cumpărare a voturilor''.

De asemenea, printre neregulile semnalate figurează buletine de vot falsificate ce au fost găsite în mai multe urne de vot la Belgrad.

Forţele de ordine au folosit duminică la Belgrad gaze lacrimogene, după ce câţiva zeci de oameni au încercat să intre în sediul primăriei capitalei sârbe, unde se află sediul Comisiei electorale. Unii demonstranţi au escaladat zidurile clădirii şi au spart mai multe ferestre.

Srdjan Milivojevic şi Vladimir Obradovic, membri ai conducerii alianţei 'Serbia împotriva Violenţei', au încercat să deschidă uşa clădirii primăriei, dar nu au reuşit să intre în imobil.

O altă membră a alianţei alianţei 'Serbia împotriva Violenţei', Marinika Tepic, se află în greva foamei de aproape o săptămână, cerând anularea alegerilor.

Parchetul sârb a anunţat sâmbătă că i-a cerut poliţiei să strângă probe cu privire la acuzaţiile de fraudă comisă în timpul alegerilor.

În pofida valului de critici, preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a rămas imperturbabil. ''Nu trebuie să existe niciun dubiu asupra faptului că vom apăra voinţa poporului'', a declarat el în urmă cu câteva zile.

Foto: Captura YouTube / NBC News

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri