Secretarul de stat american Antony Blinken a afirmat că acuzaţia Africii de Sud conform căreia Israelul a comis un genocid contra palestinienilor în Fâşia Gaza este lipsită de valoare, transmit agențiile Reuters şi AFP, citate de Agepres.

Într-o conferinţă de presă desfăşurată la Tel Aviv după o întrevedere cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, Blinken a spus că palestinienii trebuie să poată reveni la căminele lor cât mai curând posibil dacă vor exista condiţiile necesare.

El a adăugat că Statele Unite se opun oricărei propuneri ce susţine relocarea palestinienilor în afara Fâşiei Gaza şi a subliniat că Autoritatea Palestiniană are responsabilitatea de a se reforma.

Înaltul demnitar american a anunţat că Israelul acceptă principiul unei misiuni ONU de evaluare a situaţiei din nordul Fâşiei Gaza, în perspectiva revenirii palestinienilor strămutaţi din cauza războiului. Ministrul britanic de Externe s-a arătat îngrijorat că Israelul ar fi putut încălca dreptul internațional în Fâșia Gaza.

''Am căzut de acord astăzi asupra unui plan ce le permite Naţiunilor Unite să desfăşoare o misiune de evaluare care va determina ce trebuie făcut pentru a le permite palestinienilor strămutaţi să revină în deplină securitate la căminele lor în nord'', a explicat Antony Blinken.

Pe de altă parte, el a subliniat că Israelul trebuie să renunţe la măsurile care subminează capacitatea palestinienilor de a se autoguverna.

''Israelul trebuie să fie un partener al responsabililor palestinieni dornici să-şi conducă poporul să trăiască în pace, alături de vecini'', a insistat Blinken.

În procesul intentat la Curtea Internaţională de Justiţie, Israelul este acuzat de genocid împotriva palestinienilor în ofensiva sa în Fâşia Gaza. Audierile în acest caz, înaintat de Africa de Sud, urmează să înceapă joi şi să se concentreze pe numeroşii civili dintre cei peste 23.000 de locuitori despre care autorităţile sanitare din Gaza afirmă că au fost ucişi în cele mai mult de trei luni de război între Israel şi Hamas.

Adresându-se lui Antony Blinken, sosit într-o vizită în Israel, Herzog a acuzat Africa de Sud de ipocrizie şi i-a mulţumit Washingtonului pentru sprijin acordat Israelului, care afirmă că depune eforturi maxime pentru a evita victime civile în Fâşia Gaza.

Ofensiva israeliană asupra poziţiilor Hamas din Fâşia Gaza a fost declanşată după un atac transfrontalier al luptătorilor islamişti care, potrivit Israelului, au ucis 1.200 de persoane şi au răpit 240. Marţi, armata israeliană a transmis că, până acum, 182 dintre militarii săi au fost ucişi în luptele din Fâşia Gaza.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri