Aşa-zisele forţe ale Federaţiei Ruse de menţinere a păcii în Transnistria sunt acuzate că au încălcat flagrant angajamentele asumate în cadrul Comisiei Unificate de Control (CUC), relatează în data de 18 ianuarie publicaţia Ziarul Naţional din Chişinău, conform Agerpres.

Militarii ruşi, cu acordul regimului separatist de la Tiraspol, au desfăşurat, la finele anului 2023, exerciţii militare la posturile Forţelor Mixte de Menţinere a Păcii, cu folosirea armelor şi tehnicii militare, fără a notifica CUC.

Membrii delegaţiei Republicii Moldova în această comisie, condusă de Sergiu Golovaci, au semnat joi la Tighina, în cadrul primei şedinţe din acest an a CUC, o declaraţie prin care au denunţat acest incident.

"Acţiunile datează din 22 decembrie 2023 la posturile Forţelor Mixte de Menţinere a Păcii, în afara punctelor de dislocare, cu utilizarea armelor, tehnicii şi echipamentelor militare. Despre unele echipamente nici nu am fost notificaţi că ar fi în dotarea contingentului militar. La faţa locului erau prezenţi doi comandanţi militari, care, la fel, au încălcat regulamentul, întrucât nu dispuneau de aprobarea Comandamentului Militar Întrunit. Concomitent, reprezentanţii Federaţiei Ruse şi regiunii transnistrene au blocat deplasarea observatorilor militari pentru documentarea incidentelor", susţin reprezentanţii Chişinăului.

Potrivit Chişinăului, antrenamentele respective "au avut un ecou negativ asupra cetăţenilor din localităţile apropiate", care şi-au exprimat îngrijorarea în legătură posibile tensiuni nedorite în Zona de Securitate.

De asemenea, reprezentanţii Misiunii OSCE în Republica Moldova au semnalat, în cadrul şedinţei de joi a CUC, noi obstacole din partea Tiraspolului în ceea ce priveşte implementarea principiilor de cooperare între această organizaţie şi Comisia Unificată de Control.

Astfel, în decembrie 2023 şi ianuarie 2024, echipele de monitorizare ale Misiunii OSCE nu au fost lăsate să treacă prin infrastructura posturilor ilegale ale structurilor transnistrene instalate între localităţile Proteagailovca şi Hârbovăţ, Dubăsari şi Coşniţa, iar la postul ilegal Tighina - Varniţa au aşteptat timp de 30 de minute.

"Aceste nereguli grave au loc chiar dacă Misiunea OSCE notifică în prealabil despre deplasarea reprezentanţilor săi. Misiunea OSCE califică solicitarea Tiraspolului de a face astfel de notificări drept încălcare a mandatului său şi a cerut implicarea CUC în asigurarea libertăţii de circulaţie pentru echipele sale, în vederea realizării eficiente a mandatului acestora", se mai arată în comunicatul CUC.

Tot astăzi, conducătorul delegaţiei Republicii Moldova, Sergiu Golovaci, a fost confirmat în calitate de copreşedinte al Comisiei Unificate de Control, notează Ziarul Naţional din Chişinău.

Sursa foto: DVIDS

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri