Preşedintele american Joe Biden a declarat joi că loviturile lansate de SUA şi Marea Britanie care vizează rebelii houthi din Yemen vor continua atât timp cât rebelii îşi vor continua atacurile asupra navelor comerciale din Marea Roşie, relatează AFP, conform Agerpres.

Întrebat de jurnaliştii de la Casa Alba despre aceste lovituri, Biden a declarat: "Ele îi opresc pe houthi? Nu. Vor continua? Da". Pentru a patra oară în mai puţin de o săptămână, armata americană i-a vizat în noaptea de miercuri spre joi pe rebelii houthi pe teritoriul lor. Ea a anunţat că a lovit 14 rachete ale rebelilor houthi la sol, în Yemen, pentru a "proteja" navigaţia în regiune.

Aceşti rebeli, aflaţi în război de aproape un deceniu împotriva guvernului yemenit, vizează nave comerciale care au legături cu Israelul din largul coastei Yemenului, în Marea Roşie şi în Golful Aden. Acţiuni despre care ei spun că le desfăşoară în solidaritate cu palestinienii din Fâşia Gaza, un teritoriu bombardat şi asediat de armata israeliană după atacul fără precedent al Hamas din 7 octombrie.

Creşterea numărului atacurilor rebelilor houthi a provocat ca răspuns atacuri americane şi britanice, care au vizat aproape 30 de ţinte din Yemen săptămâna trecută. Loviturile lansate de SUA şi Marea Britanie sunt realizate cu sprijinul Australiei, Bahreinului, Canadei şi Ţărilor de Jos.

Danemarca, ţara de origine a armatorului Maersk, numărul doi în transportul maritim mondial care a încetat temporar să tranziteze Marea Roşie, a anunţat joi că doreşte să se alăture coaliţiei împotriva rebelilor houthi.

Statele Unite: Trebuie să existe prudență în discuțiile dintre Pakistan și Iran

Executivul american "urmăreşte foarte îndeaproape" tensiunile dintre cele două ţări, care s-au agravat brusc în această săptămână, a afirmat purtătorul de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale al Casei Albe, John Kirby.

El a adăugat că Pakistanul, un aliat al Statelor Unite, "a fost lovit mai întâi de Iran, ceea ce (este) un nou atac periculos, un nou exemplu al rolului perturbator al Iranului în regiune".

Preşedintele american Joe Biden a estimat că creşterea bruscă a tensiunilor demonstrează faptul că Iranul "nu este apreciat" în regiune.

"Nu ştiu unde va duce aceasta", a adăugat preşedintele american. Iranul a protestat joi împotriva atacurilor lansate de Pakistan, singura ţară musulmană care deţine armă atomică, împotriva unor "ascunzători teroriste" în sud-estul ţării, atacuri care s-au soldat cu nouă morţi.

Aceste lovituri survin la două zile după un atac similar lansat de Teheran pe teritoriul pakistanez. Pakistanul deţine armă atomică, iar Iranul încearcă să dezvolte la rândul său capacităţi militare nucleare. Relaţiile bilaterale sunt marcate de ostilitate încă din anii 1980, din timpul războiului iraniano-irakian.

Schimbul de lovituri între Pakistan, unde majoritatea populaţiei este sunnită, şi Iran, dominat de şiiţi, intensifică tensiunile în regiune; China şi Rusia au cerut ambelor părţi să manifeste reţinere şi să nu permită escaladarea ostilităţilor.

Sursa foto: Drop of Light/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri