Boris Nadejdin, un fost deputat de opoziţie în vârstă de 60 de ani, desfăşoară o campanie riscantă de a-l contracara pe Vladimir Putin la alegerile pentru preşedinţia Rusiei şi afirmă că apelul său pentru a se pune capăt războiului Rusiei în Ucraina i-a impulsionat candidatura, relatează Reuters, conform Agerpres.

Nadejdin, care apare uneori la televiziunea de stat, unde critică autorităţile înainte de a fi întrerupt rapid de prezentatori, trebuie să strângă 100.000 de semnături în întreaga Rusie până la sfârşitul lunii ianuarie pentru a-i fi înregistrată candidatura.

Susţinătorii săi afirmă că a depăşit deja pragul de 100.000 de semnături, obţinând un sprijin considerabil la Moscova şi Sankt Petersburg, dar are încă nevoie de mai multe din în alte zone ale Rusiei, deoarece semnăturile trebuie să fie repartizate în cel puţin 40 de regiuni ale uneia din cele mai mari ţări din lume.

Nadejdin a declarat că are încredere că va fi înregistrat în calitate de candidat la prezidenţiale şi că a fost surprins de modul în care apelul său de a se pune capăt războiului Rusiei în Ucraina a determinat oamenii să stea la coadă în plină iarnă rusească şi în străinătate pentru a-şi depune semnăturile în sprijinul său.

"Opoziţia faţă de război este enormă. Oamenii s-au săturat de toate astea. Ei vor să trăiască o viaţă normală într-o ţară normală, nu vor ceea ce se petrece", a declarat el într-un interviu acordat Reuters.

Un mic eşantion de alegători intervievaţi de Reuters a părut să confirme că el a atras un vot general împotriva războiului.

"Oamenii semnează nu pentru că într-adevăr mă apreciază, ci pur şi simplu pentru că este o oportunitate de a face ceva pentru pace, pentru ca toată chestia asta să ia sfârşit şi pentru ca oamenii să nu mai moară", a declarat Nadejdin, care - potrivit Reuters- părea remarcabil de relaxat pentru un om care sfidează formidabila maşinărie politică a Kremlinului.

11 candidați la alegerile prezidențiale

În prezent, există 11 candidaţi la alegerile prezidenţiale, mai transmite sursa citată.

Pe de altă parte, criticii spun că Kremlinul are nevoie de oameni ca Nadejdin pentru a da o aparenţă de competiţie, chiar dacă rezultatul este cunoscut dinainte.

Întrebat miercuri dacă Nadejdin reprezintă o ameninţare politică pentru Vladimir Putin, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: "Deloc, nu îl vedem ca pe un rival. Orice cetăţean are dreptul să candideze la preşedinţie dacă îndeplineşte o serie de condiţii".

Pe de altă parte, Nadejdin spune că a fost foarte prudent.

"Nu încerc să încalc legea şi nici nu fac apel la tulburări. Acţionez în conformitate cu legea. Nu văd de ce nu aş putea fi înregistrat", a spus el.

El a spus că singura sa finanţare provine de la susţinătorii de bază şi a glumit pe seama faptului că a luat unele măsuri modeste pentru a-şi proteja securitatea personală. Dar a vorbit şi despre şansele sale electorale într-un mod în care puţini oameni din Rusia de astăzi ar îndrăzni.

"Vreau să schimb ţara. Vreau ca Rusia să fie o ţară paşnică şi liberă", susţine acesta.

Nu în ultimul rând, remarcă sursa citată, dacă lui Nadejdin i s-ar permite să candideze şi ar obţine un mic procent din voturi, Kremlinul va putea arăta cât de slabă este opoziţia faţă de războiul din Ucraina. El ar putea fi, de asemenea, o supapă utilă pentru eliberarea tensiunilor din rândurile criticilor războiului, inclusiv ale unora dintre soţiile soldaţilor mobilizaţi.

Sursa foto: Shutterstock / Kittyfly

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri