Preţurile la zahăr brut sunt aşteptate să înregistreze un salt anual de aproape 20% în 2024, pe măsură ce piaţa mondială va ajunge într-o situaţie de deficit în următorul sezon, arată rezultatele unui sondaj efectuat de Reuters în rândul a 12 traderi şi analişti, scrie Agerpres.

Livra (0,4536 kilograme) de zahăr ar urma să încheie anul la o cotaţie de 24,5 cenţi, în creştere cu 5% faţă de preţul înregistrat la închiderea şedinţei de marţi şi cu 19% peste nivelul înregistrat la finele anului trecut, estimează analiştii.

Producţia de zahăr în zona de centru-sud a Braziliei, principala regiune producătoare din ţară, este aşteptată să rămână solidă în pofida unei uşoare scăderi a producţiei de trestie de zahăr, în condiţiile în care facilităţile de procesare dau întâietate producţiei de zahăr în locul celei de etanol pentru biocombustibil.

În schimb, este aşteptată o scădere a producţiei de zahăr în India, al doilea mare producător mondial.

"Piaţa zahărului rămâne una stresată. Să te bazezi pe o singură sursă de aprovizionare nu este o situaţie sănătoasă iar zona de centru-sud a Braziliei nu poate salva piaţa de una singură. Fără o creştere în India, producţia mondială de zahăr este posibil să scadă în 2024/25", estimează traderul Czarnikow.

Estimarea medie a traderilor şi analiştilor intervievaţi de Reuters arată spre un surplus global de zahăr de 500.000 de tone în sezonul actual, octombrie 2023/ septembrie 2024, care se va transforma într-un deficit de 700.000 de tone în sezonul următor 2024/25.

Facilităţile de procesare din Brazilia direcţionează din ce în ce mai multă trestie de zahăr spre producţia de zahăr, în loc să producă etanol pentru biocombustibili, analiştii intervievaţi de Reuters mizând pentru următorul sezon pe un mix de producţie de 51,5% în favoarea zahărului.

"Stocurile globale rămân limitate în timp ce un surplus substanţial ar fi necesar pentru refacerea lor, lucru care acum pare puţin probabil", susţin analiştii de la Green Pool.

Preţurile la zahăr alb sunt prognozate să termine anul până la 700 de dolari pe tonă, în creştere cu 6% comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei de marţi şi cu până la 17% peste nivelul înregistrat la finele lui 2023.

India, al doilea mare cultivator de trestie de zahăr, este prognozat să producă 31,6 milioane de tone de zahăr în sezonul actual octombrie 2023/ septembrie 2024, pentru a scădea până la 29 de milioane de tone în următorul sezon 2024/25.

Sursa foto: Unsplash.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri