Preşedintele francez Emmanuel Macron şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski au semnat, la Paris, un acord bilateral de securitate menit să garanteze un sprijin civil şi militar pe termen lung pentru Ucraina în plin război cu Rusia, relatează AFP, citată de Agerpres.

Potrivit acordului, Franţa se angajează să acorde în 2024 "până la trei miliarde de euro" ajutor militar "suplimentar" Kievului, după un sprijin pe care îl estimează la 1,7 miliarde în 2022 şi la 2,1 miliarde în 2023.

Parisul menţionează în special o consolidare a "cooperării în domeniul artileriei".

Acordul prevede şi "furnizarea unei asistenţe globale Ucrainei" pentru "restabilirea integrităţii sale teritoriale în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional", "descurajare activă şi măsuri care trebuie luate în faţa oricărei noi agresiuni" din partea Rusiei, precum şi un "sprijin" pentru aderarea Kievului la Uniunea Europeană şi "interoperabilitate cu NATO".

"Franţa confirmă că viitoarea aderare a Ucrainei la NATO ar constitui o contribuţie utilă la pace şi stabilitate în Europa", se arată în acest nou pact.

Turneul european al preşedintelui Zelenski a fost umbrit de anunţul morţii în închisoare a opozantului rus Aleksei Navalnîi, adversarul numărul unu al preşedintelui Vladimir Putin, care conduce deja Rusia cu o mână de fier, exacerbând tensiunile cu Occidentul şi stingând şi mai mult orice speranţă de deschidere spre Moscova.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a deplasat la Berlin şi Paris pentru a semna acorduri de securitate menite să garanteze ţării sale un sprijin militar şi financiar pe termen lung, într-un moment în care întâmpină dificultăţi în a respinge agresiunea rusă. Zelenski a semnat un acord similar și cu Olaf Scholz în urma căruia Ucraina va primi un ajutor militar de circa 1 miliarde de euro.

Zelenski urmează să se întâlnească sâmbătă, la Conferinţa de Securitate de la Munchen, şi cu vicepreşedinta americană Kamala Harris. La reuniunea anuală a elitei geopolitice, el va ţine un discurs şi va avea mai multe întrevederi bilaterale. În metropola bavareză vor fi prezenţi, printre alţii, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri