Armenia şi-a îngheţat participarea la Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), condusă de Rusia, pentru că acest pact nu a fost la nivelul aşteptărilor ţării, a anunţat premierul armean Nikol Paşinian, în timp ce Kremlinul a declarat că va contacta Erevanul pentru explicaţii în această privinţă, relatează Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova are nevoie de mai multe detalii din partea Armeniei. "Partea armeană nu a luat nicio măsură oficială în acest sens", a spus el, referindu-se la posibila îngheţare a participării acesteia la OTSC. "Intenţionăm să luăm legătura cu colegii noştri şi să clarificăm sensul acestor declaraţii", a afirmat Peskov.

"Secretariatul OTSC nu a primit nicio declaraţie de la Erevan cu privire la suspendarea calităţii de membru", a informat agenţia de presă Interfax, citând serviciul de presă al organizaţiei.

Nicol Paşinian a declarat pentru postul de televiziune France 24 că pactul de securitate OTSC, dominat de Rusia, a eşuat în privinţa Armeniei. "Tratatul de Securitate Colectivă nu şi-a îndeplinit obiectivele în ceea ce priveşte Armenia, în special în 2021 şi 2022. Şi nu putem să nu luăm act de acest lucru", a afirmat premierul armean. "Acum, în termeni practici, am îngheţat participarea noastră la acest tratat. Cât priveşte ceea ce urmează, va trebui să vedem", a spus el.

Paşinian a declarat că nu s-a discutat deocamdată despre posibilitatea închiderii bazei ruse din Armenia. Aceasta a făcut obiectul unor tratate diferite. În ultimele luni, Paşinian şi-a exprimat nemulţumirea faţă de legăturile de lungă durată ale Azerbaidjanului cu Rusia şi a declarat că Armenia nu se mai poate baza pe Rusia pentru a-şi asigura nevoile de apărare. El a sugerat că apartenenţa sa la OTSC este în curs de revizuire.

Printre ceilalţi membri ai OTSC - un format de securitate din cadrul CSI - se numără Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan şi Tadjikistan.

Azerbaidjanul a recuperat zone întinse de teritoriu în 2020 în al doilea război legat de regiunea Karabah, populată în principal de etnici armeni, dar recunoscută la nivel internaţional ca parte integrantă a statului azer. Anul trecut, armata azeră a preluat controlul asupra regiunii Karabah, ceea ce i-a determinat pe cei mai mulţi dintre locuitori să plece în Armenia.

În remarcile sale, Paşinian a declarat că perspectivele de încheiere a unui tratat de pace pe termen lung au fost afectate de declaraţiile preşedintelui azer Ilham Aliev, pe care Armenia le-a interpretat ca reprezentând o revendicare a unei părţi extinse din teritoriul armean.

Azerbaidjanul - cu care Armenia a purtat două războaie în ultimele trei decenii - nu a aderat la principiile necesare pentru a încheia un tratat de pace pe termen lung, a declarat Paşinian, sugerând că Baku se pregăteşte de lansarea unui nou atac.

"Dacă Azerbaidjanul nu recunoaşte principiile integrităţii teritoriale şi inviolabilităţii frontierelor, acesta (un tratat de pace - n.r.) pur şi simplu nu este posibil", a declarat el pentru France 24. "Azerbaidjanul se foloseşte de situaţie pentru a-şi inflama retorica. Asta ne face să credem că Azerbaidjanul se pregăteşte pentru un nou atac asupra Armeniei", a insistat Paşinian.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri