Nikki Haley a câştigat alegerile primare republicane în capitala federală americană Washington DC, obţinând prima sa victorie în cursa pentru învestitura republicană în faţa fostului preşedinte Donald Trump, transmite AFP, citată de Agerpres.

Această victorie simbolică în capitala federală intervine cu două zile înaintea 'Super Tuesday', data la care alegătorii americani din 15 state sunt chemaţi să voteze în alegerile primare ale democraţilor şi republicanilor.

Imensa majoritate a locuitorilor din Washington DC sunt înscrişi ca democraţi şi doar o mică parte ca republicani.

Haley, fost ambasador la ONU sub administraţia Trump (2017-2021), a obţinut 63% din voturi la acest scrutin, care s-a desfăşurat într-un singur loc, un hotel din centrul oraşului, potrivit Politico, care citează responsabili ai partidului.

La alegerile prezidenţiale din 2020, candidatul democrat Joe Biden a obţinut la Washington 92% din voturi împotriva republicanului Donald Trump.

Capitala federală nu a votat niciodată majoritar pentru un candidat republican la preşedinţie.

Într-un comunicat, echipa de campanie a lui Nikki Haley a afirmat că 'nu este suprinzător că republicanii cei mai apropiaţi de disfuncţionalităţile de la Washington îl resping pe Donald Trump şi tot haosul său'.

'Nikki Haley a fost încoronată regina mlaştinii', a declarat la rândul său echipa de campanie a lui Trump, cu referire la un slogan din campania din 2016 a miliardarului ('Drain the swamp').

'Rezultatele din această seară la Washington DC reafirmă obiectivul campaniei preşedintelui Trump: el va seca mlaştina şi va da prioritate Americii', adaugă echipa sa într-un comunicat.

Donald Trump, în pofida problemelor sale judiciare, a câştigat în toate statele care au votat în alegeri primare înainte de 'Super Tuesday'. Ziua de marţi se anunţă drept cea a ultimei şanse pentru singurul rival rămas în competiţie, Nikki Haley.

Până acum, Trump a obţinut peste 247 de delegaţi, faţă de numai 24 pentru Haley. Pentru a-şi asigura nominalizarea, un candidat republican trebuie să dispună de votul a 1.215 din cei 2.429 de delegaţi la viitoarea Convenţie. Marţi vor fi desemnaţi peste o treime din delegaţi.

Partidul Democrat are 3.934 de delegaţi, dar principiul este acelaşi. Joe Biden, a cărui nominalizare nu este decât o formalitate, a câştigat deja 206 şi trebuie să atingă cifra de 1.968 de delegaţi.

Sursa foto: Shutterstock / The Old Major

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri