China va lua măsuri în vederea garantării egalităţii de tratament pentru firmele străine, astfel încât mai multe astfel de companii să poată investi în ţară cu încredere, a afirmat luni adjunctul Ministrului Comerţului, Guo Tingting, transmite Reuters.

De asemenea, statul chinez va extinde nivelul ridicat al deschiderii către lumea exterioară şi va crea mai multe oportunităţi de creştere, a declarat Guo, într-un discurs rostit la Forumul de dezvoltare de la Beijing.

Acesta nu a dat detalii privind aşa-numitul tratament naţional - prin care străinii beneficiază de acelaşi tratament ca localnicii - conform principiilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).

"China va garanta deplin tratamentul naţional pentru firmele străine, astfel încât mai multe companii străine să poată investi în ţară cu încredere şi linişte", a afirmat oficialul chinez, adăugând că Beijingul garantează ferm sistemul comercial multilateral din cadrul OMC.

Anul trecut, investiţiile străine directe în China au scăzut cu 8%, reflectând redresarea lentă a economiei şi tensiunile cu Statele Unite şi aliaţii săi cu privire la o serie de chestiuni.

Oficialii de la Beijing au accelerat eforturile de a atrage investitorii, într-un moment în care multe firme caută să reducă riscurile provocate de lanţurile de aprovizionare şi de operaţiunile din China.

Premierul chinez Li Qiang a declarat duminică că Beijingul va continua eforturile de a crea un mediu de afaceri de nivel ridicat şi salută firmele din întreaga lume care investesc în China.

Într-un raport publicat săptămâna trecută de Camera de Comerţ a Uniunii Europene din China, se arată că incertitudinile şi "reglementările draconice" au sporit semnificativ riscurile pentru afacerile străine în statul asiatic.

Instituţia cere liderilor chinezi să facă mai mult pentru a răspunde îngrijorărilor care "au crescut exponenţial" în ultimii ani.

"Acest raport vine într-un moment în care mediul global de afaceri devine din ce în ce mai politizat, iar companiile trebuie să ia decizii extrem de dificile privind modul în care, sau, în unele cazuri, dacă pot continua să se implice pe piaţa chineză", susţine grupul de afaceri european.

Studiul, realizat de Camera de Comerţ a Uniunii Europene din China şi firma de consultanţă China Macro Group, reiterează temerile firmelor din Europa şi America care operează în statul asiatic.

Schimbarea mediului de afaceri din China reflectă parţial deciziile autorităţilor de la Beijing de a minimaliza riscurile provocate de fricţiunile comerciale şi dependenţa de importurile de materii prime cheie sau de produse industriale. Acesta este mai ales cazul fricţiunilor comerciale cu Washingtonul şi discuţiile despre "decuplarea" lanţurilor de aprovizionare din China, după perturbările din pandemie, se arată în raport.

China dă asigurări că are deschidere faţă de investiţiile şi companiile străine. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Comerţului de la Beijing a declarat că ţara lucrează pentru a asigura acces integral la unităţile de producţie eliminând barierele comerciale rămase. Dar inspecţiile la afacerile străine din China, reglementările neclare privind legile secretelor de stat şi înăsprirea reglementărilor privind prelucrarea datelor au generat nelinişti în rândul oamenilor de afaceri străini prezenţi în China.

În acelaşi timp, Beijing nu a rezolvat multe din problemele reclamate de firmele străine, inclusiv accesul la contracte de achiziţii guvernamentale, care sunt vitale ţinând cont de rolul imens în economie al companiilor deţinute de stat.

Sursa foto: shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri