Ministerul Afacerilor Externe informează că reprezentanții Consulatului General al României la Dubai sunt în legătură permanentă cu cetățenii români care au semnalat dificultăți în reprogramarea zborurilor de pe aeroportul din Dubai. Într-un comunicat se mai arată și că un grup de români a plecat deja din Dubai, dar mai sunt cel puțin alte două grupuri de cetățeni care așteaptă repatrierea, iar unii sunt blocați de peste 72 de ore.

Unul dintre cele două grupuri de cetățeni români, care și-au semnalat inițial prezența în Aeroportul Internațional Dubai, a revenit în țară, prin intermediul unei curse care a operat din Abu Dhabi. Compania aeriană a asigurat deplasarea cetățenilor români din Dubai la Abu Dhabi.

Cel de-al doilea grup de cetățeni români a fost sprijinit de catre agenția de turism în vederea cazării până la identificarea unei soluții pentru revenirea acestora pe teritoriul României, prin intermediul curselor aeriene, după reluarea acestora.

De asemenea, un al treilea grup de cetățeni români care a solicitat sprijin consular Consulatului General al României la Dubai a fost sprijinit în vederea cazării până la revenirea acestora pe teritoriul României.

De asemenea, reprezentanții Consulatului General la Dubai, în coordonare cu Centrala MAE, au în atenție situațiile individuale ale cetățenilor români aflați în aeroportul Dubai și intervin în continuare pentru identificarea de soluții pentru revenirea acestora pe teritoriul României, prin intermediul curselor aeriene. Consulatul General va continua să ofere asistență cetățenilor români până la revenirea acestora pe teritoriul României.

Potrivit informațiilor puse la dispoziție de reprezentanții aeroportului și ai companiilor aeriene, cursele aeriene ar urma să fie reluate parcursul acestei zile. MAE reiterează recomandarea adresată cetățenilor români de a acorda atenție și de a respecta instrucțiunile autorităților emirateze pentru evitarea eventualelor riscuri generate de situația cu caracter excepțional existentă pe plan local. Potrivit informațiilor obținute de la autoritățile emirateze, este preconizată o ameliorare a stării vremii, în continuare fiind întreprinse demersuri pentru reoperaționalizarea pistelor Aeroportului Internațional Dubai.

Consulatul General al României la Dubai menține dialogul cu autoritățile emirateze și cu cetățenii români, acordând asistență consulară, conform competențelor.

Care este situația în Dubai după furtunile record din ultimele zile

În Dubai, operaţiunile din aeroportul local, un centru turistic major, au rămas afectate după ce furtuna declanşată marţi a inundat pistele de decolare şi de aterizare, având ca rezultat devieri, amânări şi anulări ale curselor aeriene, scrie Agerpres.

Reprezentanţii aeroportului din Dubai au anunţat joi dimineaţă că acesta a reînceput să primească zboruri de intrare în ţară la Terminalul 1, folosit de companiile aeriene străine, dar că programul curselor continuă să înregistreze amânări şi să fie perturbat.

Emirates, cel mai mare transportator aerian de pe aeroportul local, a anunţat că va relua joi, de la ora 09:00 (05:00 GMT), procedurile de check-in pentru pasagerii aflaţi în Dubai, întârziind cu nouă ore reluarea acestei proceduri, prevăzută iniţial de la miezul nopţii de miercuri spre joi.

Angajaţii Aeroportului din Dubai s-au străduit să asigure hrană pentru pasagerii rămaşi blocaţi pe aeroport, în condiţiile în care drumurile din apropiere erau acoperite de ape. Totodată, din cauza supraaglomerării, au limitat accesul la cei care aveau rezervări confirmate.

Furtuna, care a lovit statul vecin Oman în ziua de duminică, a adus precipitaţii impresionante în Emiratele Arabe Unite marţi, inundând drumurile şi provocând blocaje timp de ore întregi, în timp ce apa de ploaie a inundat numeroase locuinţe. O persoană a fost declarată decedată în EAU şi alte 20 în Oman.

Inundaţiile au blocat locuitorii în trafic, în birouri şi în case, în timp ce Emiratele Arabe Unite au înregistrat cele mai abundente ploi din ultimii 75 de ani, de când se ţine evidenţa datelor meteorologice, au declarat autorităţile locale.
De asemenea, ele le-au transmis angajaţilor guvernamentali şi elevilor să rămână acasă în timp ce drumurile inundate de apă sunt curăţate.

Experţii în domeniul climei spun că temperaturile în creştere cauzate de schimbările climatice provocate de activităţile umane duc la intensificarea fenomenelor meteorologice extreme în întreaga lume, cum ar fi furtuna care a lovit Emiratele Arabe Unite şi Oman.

"Este probabil că furtuna să fi fost într-un fel supraîncărcată de schimbările climatice, deoarece există mai multă umiditate disponibilă în aer pentru ca orice sistem de furtună să precipite", a declarat Colleen Colja, cercetătoare în domeniul climei la Imperial College London.

Cercetătorii anticipează că schimbările climatice vor duce la creşterea temperaturilor, la creşterea umidităţii şi la un risc mai mare de inundaţii în unele zone din regiunea Golfului Persic. Problema se poate agrava în ţări precum Emiratele Arabe Unite, unde există o lipsă de infrastructură de drenaj pentru a face faţă ploilor abundente.

O agenţie guvernamentală din Emiratele Arabe Unite care supraveghează însămânţarea norilor - un proces de manipulare a norilor pentru a creşte cantitatea de precipitaţii - a negat că ar fi avut loc astfel de operaţiuni înainte de furtună.

Agenţia naţională de presă din Emiratele Arabe Unite a difuzat miercuri seară o declaraţie a preşedintelui Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan, care a anunţat că a ordonat autorităţilor să evalueze pagubele şi să ofere sprijin familiilor afectate de furtună.

Un grup de 20 de copii se va întoarce în România în avionul lui Ciolacu

Un grup de 20 de copii şi doi profesori însoţitori, membri ai unui ansamblu folcloric din judeţul Sibiu, care au rămas blocaţi la Dubai, urmează să se întoarcă în România cu aeronava cu care se deplasează prim-ministrul Marcel Ciolacu şi delegaţia oficială care îl însoţeşte în vizita pe care o efectuează în zona Golfului Persic, au precizat surse guvernamentale citate de Agerpres.

Potrivit acestora, ansamblul folcloric din Sibiu a participat în aceste zile la un festival în Dubai şi urma să se întoarcă în ţară miercuri, dar cursa aeriană la care aveau rezervate locuri a fost anulată din cauza inundaţiilor puternice produse în Emiratele Arabe Unite, care au avut ca efect şi anularea mai multor zboruri programate în această perioadă.

Miercuri noaptea, cei 22 de români, aflaţi şi în situaţia de a nu-şi permite financiar cazarea în continuare, au fost preluaţi de reprezentanţii Consulatului General al României la Dubai şi aduşi în Abu Dhabi unde li s-a găsit o variantă de cazare şi ar urma să fie aduşi în ţară cu aeronava cu care se deplasează delegaţia condusă de premierul Marcel Ciolacu.

Prim-ministrul şi-a manifestat disponibilitatea în legătură cu această variantă şi situaţia este analizată ca atare, au precizat sursele citate.

Sursa foto: Alex Vog / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri